eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Síita központban követtek el robbantásos merényleteket Bangladesben

Legkevesebb egy ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek egy síita szertartás résztvevői ellen házi készítésű robbanószerkezetekkel elkövetett merényletekben Bangladesben szombaton - közölte a helyi rendőrség.

A robbanássorozat a bangladesi síita kisebbség 17. századi, ma is fontos szerepet betöltő oktatási központjában, a Dakka óvárosában álló Huszei Dalanban történt, ahol mintegy 25 ezren gyűltek össze, hogy részt vegyenek az ásúra ünnepen. A halálos áldozat egy 14 éves fiatal. A sebesültek számát a különböző hírforrások 80 és 100 körül állapították meg.

A rendőrség szerint három robbanószerkezet lépett működésbe. Két másikat is találtak a helyszínen, de azok nem robbantak fel.

A merénylők ismeretlenek, a robbantásokat egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Az ásúra a síiták egyik legszentebb vallási ünnepe, amelyen megemlékeznek Mohamed próféta unokájának, a 680-as kerbalai csatában elesett Huszein imámnak a haláláról. A kerbalai ütközet volt a döntő mozzanat az iszlám szunnita és síita ágra szakadásában.

A síiták vallási kisebbséget alkotnak a szunnita muzulmán többségű Bangladesben, de a terrortámadás ellenük gyakorlatilag példa nélküli, a két felekezet közötti ellenségeskedés több más muzulmán országgal ellentétben Bangladesre nem jellemző.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×