INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Százötven magyar roma Rómába zarándokol

InfoRádió / MTI
Egész Európából ötezer cigány vesz részt a Rómában és a Vatikánban október 23-26. között rendezett cigányzarándoklaton. Magyarországról pénteken három busszal indultak el - mondta el a csoportot kísérő Székely János püspök az MTI-nek.

Nógrád-megyéből, Budapest-Esztergom térségéből, Nyíregyházáról és Kaposvárról indultak el a Rómába tartó cigánydelegáció tagjai. Többségük 18 és 45 év közötti. "Mindannyian az egyházzal már kapcsolatban álló cigányok" - hangsúlyozta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) cigánypasztorációs megbízottja. A magyar cigányokhoz Rómában Kocsis Fülöp görögkatolikus püspök, a Hajdúdorogi főegyházmegye metropolitája is csatlakozik, aki mostanáig a Vatikánban zajló püspöki szinóduson vett részt.

Az olasz és más európai romák felkeresik az olasz főváros jelentősebb keresztény helyszíneit. Szombat este a Colosseumnál felelevenítik a Via Crucis keresztútját: a tizedik stáció magyar nyelven hangzik majd el.

A cigányzarándoklat tagjait hétfőn Ferenc pápa fogadja a Vatikánban.

A cigányzarándoklat egy ötven évvel ezelőtti esemény évfordulójára esik: VI. Pál pápa 1965 őszén felkereste fel a Róma közeli Pomeziában levő cigánytábort. Õ volt az első egyházfő, aki a cigányok közé ment és a táborban misét is bemutatott.

A címlapról ajánljuk