eur:
393.82
usd:
364.89
bux:
0
2024. március 30. szombat Zalán

Orbán: Magyarország felkészült a schengeni előírások betartására

Magyarország teljesen felkészült arra, hogy a schengeni megállapodásnak megfelelően csak ellenőrzötten, szigorú előírások szerint lehessen belépni az országba a magyar-horvát határszakaszon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak, az Európai Tanács csütörtöki brüsszeli ülésére érkezve.

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt a kormányfő kiemelte: ezt az állapotot Magyarország ha kell, egy órán belül meg tudja valósítani. Viszont ez csak "a második legjobb megoldás", a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni - hangsúlyozta.

Orbán Viktor kifejtette: péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar-horvát határszakasz esetleges lezárásáról, egyelőre meg kell várni a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és az Európai Tanács egyeztetését.

Mindenesetre Magyarország felkészült, "a zöldhatár védelméhez szükséges műszaki létesítmények elkészültek, a szükséges magyar élőerő jelen van", és a visegrádi partnerekkel nemzetközi összefogást is sikerült felépíteni - közölte. Hozzátette: ez "szívbéli barátságon nyugvó közép-európai együttműködés", amelynek keretében a V4-es partnerek több terhet átvesznek a határvédelemben.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén hatpontos javaslatot mutatott be, amelyből lényegében öt pont megvalósult, de a hatodik, hogy "le kell menni délre és meg kell védeni" a görög-török határt, elmaradt. Most remélhetőleg olyan irányt vesz a megbeszélés, hogy megegyeznek e határszakasz lezárásáról - mondta. Közölte: Magyarország hajlandó ebben részt venni, mert bár képes arra, hogy schengeni szabályok alá vonja a horvát határszakaszt, ahogyan azt korábban a szerb szakasszal is megtette, de ez csak a második legjobb megoldás.

Arra lenne szükség, hogy Görögország magától ellássa a szerződéses kötelezettségeit, amit eddig nem tett meg, és "ezért kerültünk mi is bajba" - magyarázta. Hozzátette: ha ezt Görögország "nem tudja ellátni, akkor lássuk el helyette mi".

Az Európai Tanács szeptember 23-i ülésén Orbán Viktor azt javasolta, hogy Görögország engedje át külső határvédelmét azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni. Kezdeményezte a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezet határán kívül, valamint a biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározását.

Azt is ajánlotta, hogy minden tagállam növelje meg egy százalékkal uniós befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Indítványozta továbbá kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet. Végül világkvóták létrehozására tett javaslatot, vagyis hogy az egész világot vonják be a válság kezelésébe.

Címlapról ajánljuk
Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

Szemtől szembe Sean Connerytől Susan Sarandonig – Koltai Lajos az Arénában

A Semmelweisről szóló film hazai és amerikai fogadtatásáról, a szereplőválogatásról, a világsztárokkal, Meryl Streeppel, Sean Conneryvel, Vanessa Redgrave-vel, Jodie Fosterrel való közös munkáiról, sőt, jövőbeni terveiről is beszélt Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőr, filmrendező, a Nemzet Művésze az InfoRádió Aréna című műsorában.

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×