INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

A katalán elnök elismerte felelősségét a tavalyi alternatív népszavazásért

InfoRádió / MTI
Artur Mas katalán elnök csütörtöki barcelonai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy őt terheli a "lehető legnagyobb felelősség" a tavalyi alternatív népszavazás megtartásáért.

Mas azután tette ezt a nyilatkozatot, miután a katalán legfelsőbb bíróság aznap délelőtt meghallgatta őt a tavaly november 9-i függetlenségről szóló "alternatív" népszavazás lebonyolítása miatt. A referendumot ugyanis a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

"Felelős vagyok, hogy meghallottam az emberek hangját, hogy meghallottam a katalán önkormányzatok 90 százalékának a hangját, akik kérték, hogy az urnákhoz járulhassanak november 9-én, és azért, hogy engedelmeskedtem a katalán parlament határozatának" - fogalmazott a politikus majd így folytatta: "felelős vagyok a társadalmi béke, a véleménynyilvánítás szabadságának, a részvétel jogának, az alapvető elvek és jogok elismerésének védelmezéséért, amelyeket az alkotmány is véd.

Mint mondta, a politikai kezdeményezés, az ötlet és a folyamat előmozdításának felelőssége is az övé, de a voksolás megvalósítása a 40 ezer önkéntesen múlt, akiknek nem adott "rendelkezéseket, sem utasításokat".

A katalán elnök sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bíróság előtt megtagadta a válaszadást az ügyész kérdéseire, mivel kifogásolja az eljárást. Az ilyen, politikai akció miatt nem kellene megjelenni a bíróságon, pláne nem büntetőügyben - jelentette ki.

Véleménye szerint a november 9-i népszavazás sikere - 2,3 millióan voksoltak, 1,8 millióan a katalán függetlenségre - miatt érzett harag áll az ügy hátterében.

A spanyol kormányt bírálva azt mondta: a tréfálkozástól "a hatalommal való visszaélésig" igyekezett megakadályozni a szabadság kinyilvánítására irányuló kezdeményezést.

A katalán elnököt kormányának tagjai és több függetlenségpárti politikus kísérte a bíróság épületéhez, ahol mintegy háromezer szimpatizáns várta. A tömeg katalán zászlókat lengetett és azt skandálta: függetlenség, függetlenség. A mintegy másfél órás meghallgatás alatt sem mozdultak az épület elől. A 948 katalán településről 400 polgármester vett részt a demonstráción.

Az alkotmánybíróság döntéseivel szemben tanúsított engedetlenség gyanúja miatt a héten megjelent a bíróság előtt Artur Mas helyettese Joana Ortega és Irene Rigau regionális oktatásügyi miniszter is. Mindkettőjük meghallgatásakor is szimpatizánsok tömege gyűlt össze a bíróság épülete előtt.

A bírósági idézés két nappal azután érkezett meg hozzájuk, hogy Katalóniában parlamenti választásokat tartottak, amelyen a katalán függetlenségért küzdő Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártömörülés szerezte meg a legtöbb szavazatot.

A címlapról ajánljuk