INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szíriában a hadsereg offenzívát indított Damaszkusz környékén

InfoRádió / MTI
Az orosz légierő támogatását élvező szíriai kormányhadsereg offenzívát indított szerdán a felkelők kiszorítására Damaszkusz környékén.

Katonai források közlése szerint a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők szerdán előrenyomultak a főváros Dzsobar nevű peremkerületében és megpróbálják visszavonulásra késztetni a Damaszkusz egy részét bekerítő felkelőket.

"A hadsereg reggel katonai műveletet kezdett azzal a céllal, hogy kiterjessze a biztonsági sávot a fegyveres erők által ellenőrzött terület körül" - közölték nevük elhallgatását kérő katonai illetékesek.

Harcok dúltak a közel-keleti ország második legnagyobb városának számító Aleppó északi részén is, ahol az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fegyveresei elfoglaltak egy, rivális lázadócsoportok számára kulcsfontosságú utat.

A moszkvai védelmi minisztérium bejelentette, hogy az orosz légierő repülőgépei negyven "terrorista célpontra" mértek csapást az elmúlt 24 órában Szíriában. Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője arról számolt be, hogy a közel-keleti országban bevetett Szu-34, Szu-24M és Szu-25SM típusú harci repülőgépek a központi Hama, a keleti Deir ez-Zór, valamint az északnyugati Idlíb, Latakia és Aleppó tartományokban hajtottak végre légicsapásokat az Iszlám Állam infrastruktúrája ellen.

Szíriai aktivisták és helyi tisztségviselők eközben arról számoltak be, hogy Irán és a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet az orosz légi hadjáratot kihasználva az utóbbi napokban fegyveresek százait vezényelte Szíria központi és északi részére.

Orosz és amerikai katonai illetékesek újabb egyeztetést tartanak szerdán a szíriai légtérben való repülés biztonságáról és az esetleges incidensek megelőzéséről a párhuzamosan folytatott légicsapások közben. Az orosz védelmi minisztérium közölte, elküldte javaslatait a témában Washingtonnak. A két fél a nap folyamán videokonferencia keretében folytat egyeztetést egymással.

Az Egyesült Államok és szövetségesei Szíriában és a szomszédos Irakban egy éve folytatnak légi hadjáratot az IÁ ellen. Oroszország szeptember végén indított légicsapásokat, a nyugatiak szerint azonban alapvetően más, de szintén Bassár el-Aszad elnök ellen harcoló lázadó csoportok, köztük mérsékeltnek tartott szervezetek ellen is végrehajt támadásokat.

A címlapról ajánljuk