INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Spanyolország valószínűleg nem tudja elérni a deficitcélt az idén és jövőre

InfoRádió / MTI
Fennáll a kockázata, hogy Spanyolország nem tudja elérni a kitűzött deficitcélt sem idén, sem jövőre - közölte az Európai Bizottság hétfőn Brüsszelben a 2016-os spanyol költségvetésről és kiadási tervekről alkotott megállapítását.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos szerint erre az évre 4,5 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycél teljesítése várható. A spanyol kormány idén 4,2 százalékot, a következő évre pedig 2,8 százalékot tűzött ki maga elé, ami "kicsit túl optimista" - véli a biztos.

Annak érdekében, hogy Spanyolország megfeleljen az uniós Stabilitási és Növekedési Paktumnak, kérik, hogy "a lehető leghamarabb", "szigorúan" vizsgálja felül a jelenlegi, 2015-ös költségvetést, hajtsa végre a szükséges intézkedéseket, és tegye meg ugyanezt a 2016-os büdzsé tervezetével is.

A bizottság úgy ítéli meg, hogy Spanyolország GDP-növekedése idén 3,1 százalék, jövőre 2,7 százalék lesz, ez alacsonyabb annál, mint amivel a spanyol kormány kalkulál, ők 3,3 és 3 százalékot várnak.

A tagállamoknak minden év október 15-éig kell benyújtaniuk a következő évi költségvetési tervezetet a bizottságnak, ám Spanyolország kérte, hogy ezt előbb tehesse meg, mert decemberben választásokat tartanak, ezért még ebben a hónapban el kell fogadnia a parlamentnek a 2016-os büdzsét.

Pierre Moscovici már egy héttel ezelőtt is a mostanihoz hasonló megállapításra jutott, azonban a spanyol kormány tiltakozásának hatására Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy héttel elodázta a hivatalos döntést.

Cristóbal Montoro spanyol pénzügyminiszter ezután kritikával illette Brüsszelt, amiért a deficitcél teljesítésére fókuszál, ahelyett, hogy a gyengélkedő euróövezeti gazdaságok növekedésének ösztönzésével foglalkozna. "Mi itt elvégezzük, amit el kell végezni és igazán nem értem, miért kell nekik a költségvetésünkkel maszatolni" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy helyesnek véli megállapításaikat a hiánycéllal kapcsolatban.

A címlapról ajánljuk