eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Mi lesz a szlovákiai magyar nyelvű iskolákkal?

Magyar nyelvű iskolák megszűnése és összevonása is napirendre kerülhet Szlovákiában a jövő évtől hatályos jogszabályváltozások miatt. A Rákóczi Szövetség ezért egy háromnapos felvidéki konferencián próbálja felhívni a figyelmet arra, hogyan lehetne ezt elkerülni, vagy mérsékelni a várható negatív következményeket - mondta el az InfoRádiónak Csáki Csongor, a szervezet főtitkára.

"A jogszabályváltozás a felvidéki magyar oktatás szétzúzásához vezethet, hiszen a magyar iskolakezdők legalább 30 százaléka nem tud majd magyar iskolába járni a saját településén" - hangsúlyozta Csáki Csongor.

Hozzátette: a középiskolai hálózatot is drasztikusan érintheti ez a változás. Egész régiókban szűnhet meg a magyar középfokú oktatás. Erre nyilván több megoldási javaslattal kell felkészülni.

"Egyrészt a törvényhozókra kell nyomást gyakorolni, másrészt arra kell törekedni, hogy meglegyenek azok a megoldási javaslatok, amivel meg lehet menteni a magyar iskolákat, illetve lehetőséget lehet biztosítani azoknak a szülőknek, akik magyar iskolába szeretnék a gyermeküket járatni" - mondta a Rákóczi Szövetség főtitkára.

Elismerte, a szlovák döntéshozók szemszögéből nézve valóban racionális lehet az iskolák megszüntetése, illetve összevonása, hiszen költségmegtakarítás állhat a döntésük hátterében. A törvény azonban nem egyformán érinti az egyes személyeket, illetve diákokat Szlovákiában.

"Nagyon sok olyan település van, ahol egy kis létszámú magyar iskola működik, mellette pedig egy nagy létszámú szlovák iskola. Nyilván a szülők sokszor csupán kényelmi okokból is azt fogják mondani, hogy ha nincs magyar iskola, nem biztos, hogy egy hat éves gyereket napi 20 kilométerre kell utaztatni csak azért, hogy magyar nyelvű iskolába járhasson" - mutatott rá Csáki Csongor.

Jelezte, számos lehetőség felvetődik e probléma megoldására, ezek megtalálásához remélhetően a konferencia is közelebb vezet.

"Régiókra, sokszor településekre bontva kell kidolgozni azokat a legésszerűbb javaslatokat, amelyek mentén a magyar oktatás, illetve a gyermekek magyar iskolába járatása megoldható" - mondta a Rákóczi Szövetség főtitkára. 

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×