INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Spanyolországnak 300 ezer euróba került a tavalyi "királyváltás"

InfoRádió / MTI
A spanyol költségvetésnek több mint 300 ezer euróba (94 millió forint) került I. János Károly király lemondása, és az új uralkodó VI. Fülöp trónra lépése - derült ki a spanyol miniszterelnökség egy képviselői kérdésre írt válaszából csütörtökön.

Az Europapress spanyol hírügynökség által nyilvánosságra hozott információk szerint 170 ezer euró (53 millió forint) a miniszterelnökség költségvetését terhelte, 132 ezer eurót (41 millió forint) a parlament állt.

I. János Károly 2014 június 18-án írta alá lemondó nyilatkozatát, az új király beiktatási ceremóniáját pedig másnap rendezték, amely több ünnepélyes eseményből állt.

Először az uralkodói rezidencián, a Zarzuela-palotában, a volt király átadta fiának a fegyveres erők főparancsnoki derékszalagját. Majd a spanyol parlamentben megtartották a hivatalos beiktatást mintegy ezer meghívott jelenlétében.

A buszbérlés és vendégek szállítása a helyszínek között 4400 euróba (1,3 millió forint) került, a felszolgált kávéért ezer eurót (312 ezer forint) fizettek.

Mivel a beiktatás ünnepnapnak számított, a parlamentben aznap dolgozó személyzetnek 36 ezer euró (11 millió forint) járt.

Az ünnepség miatt a parlamentben több belsőépítészeti átalakítást kellett elvégezni: felépítettek egy dobogót, ahol elfért a királyi család és az állami elöljárók, itt történt meg az ünnepélyes beiktatás is. Ennek költsége 55 ezer euró (17 millió forint) volt. A parlamenti székek cseréje, hogy legyen elég férőhely, 3 ezer euróba (936 ezer forint) került.

Az elszámolásban nincsenek benne a biztonsági költségek, mivel azok nem számítottak rendkívüli kiadásnak.

A spanyol királyi család éves költségvetése 7,7 millió euró (2,4 milliárd forint). Kiadásaik, VI. Fülöp egyik első intézkedésének köszönhetően, nyilvánosak és nyomon követhetőek az interneten.

A monarchia bírálói gyakran érvelnek azzal, hogy sokba kerül a királyi család fenntartása az államnak, míg védelmezőik szerint a spanyol uralkodóház "olcsóbb" mint például a brit vagy a holland, amelyek éves költségvetése meghaladja a 40 millió eurót (12,4 milliárd forint).

A címlapról ajánljuk