INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ujhelyi ellenzi a hetedik cikkely alkalmazását Magyarországgal szemben

InfoRádió / MTI
Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn közölte az MTI-vel: ellenzi az EP liberális frakciójának azon indítványát, hogy kezdeményezzék az uniós alapszerződés hetedik cikkelyének alkalmazását Magyarországgal szemben.

Ezt maga a képviselő közölte az MTI-vel hétfőn Brüsszelben adott nyilatkozatában.

Az említett cikkely olyan eljárást tesz lehetővé, amely - az európai alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső esetben az érintett tagállam egyes tagsági jogainak a felfüggesztésével is járhat.

A magyar szocialista politikus annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy az EP szociáldemokrata frakció vezetése később a nap folyamán rendkívüli ülésen vitatja meg a liberálisok felvetését.

"Tragikusnak látom, hogy az Orbán-rezsim ötéves ámokfutása elérte azt a pontot, amikor az európai klub nem anyagi támogatást szeretne a továbbiakban adni, hanem inkább az ajtón kívül látná szívesebben Magyarországot" - mondta Ujhelyi István. Szerinte a kezdeményezés célja "az orbáni típusú politika vírusszerű terjedésének" a megakadályozása az unióban. A hetedik cikkely azonban (erre) alkalmatlan eszköz - szögezte le.

"Egy egész népet nem büntethetnek az aktuális politikai vezetők felelőtlensége miatt" - jelentette ki Ujhelyi. Felhívta a figyelmet arra, hogy a hetedik cikkelyt még soha nem kellett alkalmazni az unió történetében.

"Ezért kísérleti betegnek érzem magunkat, és félő, ha az Orbán-kormány nem visszakozik magatartásában, akkor rajtunk tesztelik, miképpen szankcionálhatja az unió az értékeit megsértőket" - fogalmazott az MSZP alelnöke.

Elmondta, hogy ez ellen a frakció vezetőségi ülésén tiltakozni fog. Megjegyezte: a modern orvoslásban léteznek olyan eljárások, amelyek "csak a daganatos sejtek eltávolításával járnak".

"A hetes cikkelyt nem fogom tudni támogatni, mert generációkra tehetné tönkre Magyarország jövőjét" - tette hozzá.

Ujhelyi István beszámolt arról, hogy a nap folyamán azonnali választ igénylő kérdéssel fordult Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez és a témáért felelős Frans Timmermans bizottsági alelnökhöz. Ebben azt kérte, hogy még mielőtt az EP-frakciók döntést hoznának a liberálisok kezdeményezéséről, adjanak tájékoztatást arról a monitoring jelentésről, amelynek az elkészítéséről ez év nyár elején az EP határozatban rendelkezett.

Az EP azt a feladatot adta az Európai Bizottságnak, hogy a jogállamiság megerősítésére, a magyarországi demokrácia és alapvető jogok kapcsán folytasson vizsgálatot, és szeptember végéig nyújtson be erről jelentést az EP-nek és a tagállami kormányok képviselőit tömörítő Tanácsnak.

A címlapról ajánljuk