INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Prőhle: a realitásokat kellene számba venni migránsügyben

Infostart / InfoRádió
Ez egy kicsit olyan, mint a berlini falnál címmel jelent meg interjú a Süddeutsche Zeitungban az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekkel foglalkozó államtitkárával. Prőhle Gergely a menekültválságról és Magyarország hozzáállásról beszél.

A cikkíró a hét eleji eseményekre kérdezett rá, amikor több ezer menekült szállt fel a Keleti Pályaudvaron a Münchenbe tartó vonatokra. Az interjút készítő Cathrin Kahlweit szerint a magyar rendőrség és a kormány szemet hunyt efelett.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekkel foglalkozó államtitkára ezt a lépést a német kormány múlt heti, a szírek befogadására vonatkozó nyilatkozatával, valamint a pályaudvar környékének részleges kiürítési lehetőségével indokolta.

Prőhle Gergely védelmébe vette a határkerítést, kifejtve, hogy az elsősorban nem a menekültek elriasztására, hanem csak a schengeni kötelezettségeknek megfelelő regisztráció kikényszerítésére és az országba való belépés törvényes keretek közé való szorítására irányul. A politikus úgy véli, ennek a szerepnek a betöltése független attól, hogy utána a menekültek az országban akarnak-e maradni vagy sem.

Az államtitkár az integráció nehézségeire is felhívta a figyelmet, amelyre német példákat is felhozott. Prőhle Gergely azt mondta: az integráció feltétlen szorgalmazása helyett a realitások számba vételére és megfelelő családpolitikára van szükség.

Az interjú végén szóba került a menekültek letelepítésére vonatkozó közös uniós kvóta ötlete is, amelyet az államtitkár azzal utasított vissza, hogy a kormány mindig is ellenezte azokat az eseteket, amikor az Európai Bizottság igyekszik a saját hatáskörét túllépni, márpedig ebben az esetben szerinte erről lenne szó. Prőhle Gergely úgy fogalmazott: a menekülthelyzet az Európai Unió jelenlegi egyik legnagyobb kihívása és civilizációs szempontból is döntő jelentőségű.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk