INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Vucic szerint Szerbia készen áll menekültek tartós befogadására

InfoRádió / MTI
Szerbia készen áll arra, hogy bizonyos számú menekültet tartósan befogadjon - jelentette ki Twitter közösségi oldalán Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, konkrét számot azonban nem említett.

Az év eleje óta Szerbiában mintegy százezer menekültet regisztráltak.

Médiajelentések szerint a Szerbiába érkezett migránsok többsége úgy nyilatkozik, hogy szándékában áll menedékjogért folyamodni. A Blic című belgrádi lap keddi számának értesülése szerint viszont alig ötszázan tették ezt meg, és eddig mindössze tizenöten kaptak menedékjogot. A menekültek többsége az Európai Unió országaiba akar továbbutazni.

A szerb hatóságok jelenleg azon dolgoznak, hogy Belgrádban befogadó központot hozzanak létre. A menekültek többsége egyelőre a szabad ég alatt tölti az éjszakákat a szerb főváros parkjaiban. A legfrissebb sajtójelentések szerint a tervezett befogadó központot egy csődbe ment vállalat igazgatósági épületében rendeznék be.

Vucic előző nap reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió egy megállapodás keretében hamarosan átfogó megoldásra jut a menekült kérdésben, és hozzátette, hogy Szerbia kész részt vállalni ennek felelősségéből.

A címlapról ajánljuk