eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Szijjártó: egyes európai vezetők az európai értékekkel és érdekekkel ellentétesen viselkednek

Mára világossá vált, hogy egyes európai vezetők az európai értékekkel és érdekekkel ellentétesen viselkednek, amikor a bevándorlási kihívásokkal kell szembenéznünk - mondta a magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek a szlovéniai Bledben rendezett stratégiai konferencián, kedden.

Szijjártó Péter Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel, Karl Erjavec szlovén külügyminiszterrel, illetve Daniel Mitov bolgár és Nikola Poposzki macedón külügyminiszterrel is találkozott.

Az Európai Unió (EU) által javasolt kötelező kvóta megszabására épülő politika két okból is megbukott a miniszter szerint.

Miközben 60 ezer ember újraelosztásáról beszélt az EU, addig csak Magyarország déli határára 160 ezer menekült érkezett az idén - mondta. Második okként említette, hogy mindez gyakorlatilag biztatást jelentett a bevándorlók, és ami még ennél is súlyosabb, az embercsempészek számára.

"Eközben pedig egy összehangolt lejárató kampánnyal, illetve hazug állításokon alapuló kritikával szembesültek azok, akik érdemi lépéseket próbálnak tenni" - fogalmazott a miniszter, utalva a Magyarországot érő bírálatokra.

A magyar diplomácia irányítója felhívta a figyelmet arra, hogy drámai a helyzet a Nyugat-Balkánon. Szijjártó Péter megjegyezte: nyilvánvalóan sem Macedóniától, sem Szerbiától nem lehet elvárni, hogy megállítsák a menekültek áradatát, miközben ezek az emberek az EU-ból érkeznek hozzájuk.

Görögország mint EU-tagállam nem regisztrálja a menekülteket, és azok könnyedén jutnak el Macedóniába - mondta.

Magyarország szorgalmazza, hogy mielőbb tartsanak menekültügyi konferenciát Budapesten az EU-tagállamok, a nyugat-balkáni országok és Törökország részvételével. A Nyugat-Balkánon ugyanis olyan helyzet alakult ki, amelyet az uniónak észre kell vennie és kezelnie kell - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

"Nagyon hosszú ideje küzdünk azért, hogy az EU elismerje, hogy a nyugat-balkáni útvonalon keresztül nagyobb nyomás helyeződik Európára, mint a Földközi-tengeren keresztül" - mutatott rá.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy pénteken rendkívüli visegrádi találkozó is lesz, a soros uniós elnök, Luxemburg részvételével, mert Közép-Európának egységes hangon kell beszélnie.

A magyarországi menekülthelyzettel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: Magyarország ezentúl is be fogja tartani az uniós jogszabályokat, amelyek közül az egyik legfontosabb irány a schengeni szabályok betartása. Az EU külső határainak megvédése pedig a tagállamok felelőssége és kötelessége - hangsúlyozta, majd hozzátette: a schengeni kódexnek megfelelően ki kell kényszeríteni, hogy aki be akar lépni a schengeni övezetbe, az határátkelőn keresztül és annak nyitvatartási idejében tegye ezt.

Kiemelte, hogy Magyarország ezt teszi, miközben a nemzetközi médiában lejárató kampánnyal kell szembesülnie.

"Ez kiábrándító, mert ha nem ezt tennénk, akkor azt rónák fel nekünk, hogy nem teszünk eleget kötelezettségeinket" - mondta.

A miniszter szerint méltatlan, ahogy Európa a menekülthelyzethez áll.

"Az Európai Unió politikusainak felelősen kell nyilatkozniuk, mert a tűzzel játszanak, a félreértelmezések pedig agressziót szülnek" - húzta alá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×