INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az iszlám megsértésével gyanúsítanak egy humoristát Libanonban

InfoRádió / MTI
Az iszlám vallás megsértésével gyanúsít Libanonban egy humoristát az ország vezető szunnita vallási hatósága, amely szerint a férfi az iszlámot sértő képet osztott meg az interneten.

Sarbel Halilnak hétfőn már meg is kellett jelennie a vádhatóság előtt. A közel-keleti ország vallási hatóságai az előző héten jogi panaszt nyújtottak be ellene az iszlám meggyalázása miatt.

A humorista Twitter-oldalán megosztott fényképen egy fekete csadorban levő, de alatta rövid szoknyát viselő muzulmán nő látható egy ágyon ülve, amelynek fekete takaróján ezek a szavak olvashatók: "Nincs más Isten, csak Allah, s Mohamed az Õ prófétája". Az ágytakaró az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet zászlójára emlékeztet. Halil a "Szexuális dzsihád a próféta védőernyője alatt??" kérdés kíséretében osztotta meg a fotót.

A humorista az ügy kapcsán kifejtette: arra akart rávilágítani, hogy az IÁ mekkora károkat okoz az iszlám vallásnak.

A hétfői meghallgatás alatt a humorista támogatói, köztük libanoni művészek és civil szervezetek tiltakoztak az épület előtt. A tüntetés résztvevői közül többen "Sarbel vagyok" feliratú táblákat tartottak a magasba, amelyekkel a Charlie Hebdo francia szatirikus lap elleni terrortámadásokat követő, a szólásszabadságot támogató megmozdulásokra utaltak.

A címlapról ajánljuk