INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Chile kiutasíthatja a nemzeti parkok szabályait megszegő turistákat

InfoRádió / MTI
Chile új szabályozást vezet be, amely lehetővé teszi az ország nemzeti parkjaiban érvényes tiltásokat megszegő turisták kiutasítását az országból - jelentette be a dél-amerikai állam kormányzata.

Tavaly pénzbüntetés megfizetése mellett az általa okozott károk helyreállítására köteleztek egy izraeli turistát, aki 2011 decemberében tiltott helyen gyújtott tüzet a Torres del Paine természetvédelmi parkban.

Az elharapózó lángok akkor 20 ezer hektárnyi őserdőt pusztítottak el a védett területen és környékén, amely természeti kincseivel a dél-amerikai ország egyik legnépszerűbb turistacélpontjának számít.

"Ha külföldiek látogatják a nemzeti parkjainkat, és nem tartják be a szabályainkat, nem csupán a park területéről fogjuk őket kiutasítani, de elvesszük a vízumukat is, és csak egy pár órát hagyunk nekik arra, hogy elhagyják az országot" - jelentette be Rodrigo Penailillo belügyminiszter.

Az ország természetvédelmi övezeteit felügyelő CONAF adatai szerint 2012 óta 21 turistát - többnyire külföldieket, akiknek több mint fele Izraelből érkezett - tiltottak ki a nemzeti park területéről, amiért tüzet gyújtottak, vagy kempingtűzhelyet használtak olyan területeken, ahol ez nem lett volna szabad.

Chilébe mintegy 3,6 millió külföldi turista érkezett 2014-ben, közülük nagyjából 110 ezer látogatta meg a Torres del Paine területét.

A címlapról ajánljuk