eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Obama pekingi csúcstalálkozóra készül

A jelenlegi nemzetközi környezet még inkább felértékeli a kínai-amerikai nagyhatalmi kapcsolatok új modelljének stratégiai jelentőségét - állapította meg Jang Csie-cse kínai államtanácsos hétfőn Pekingben, ahol a novemberi kínai-amerikai csúcstalálkozó előkészítésére érkezett Susan Rice-t, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadóját fogadta.

Jang, aki a kínai külügyek legmagasabb szintű irányítója, derűlátó hangnemben nyilatkozott, s nem szólt sem a két ország viszonyát jellemző bizalmatlanságról, sem az elő-előforduló súrlódásokról. Helyette a kapcsolatoknak az "elnökök közti konszenzuson alapuló" továbbfejlesztését és az APEC (Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés) novemberi pekingi ülésére időzített kínai-amerikai csúcstalálkozó megfelelő előkészítését emlegette.

Susan Rice, aki jelenlegi hivatali minőségében először jár a kínai fővárosban, azt hangoztatta, hogy a két ország kapcsolata nagyon fontos Washington számára, annak Barack Obama elnök kiemelt jelentőséget tulajdonít. Mint mondta, a magas szintű párbeszéd mindkét országnak és a nemzetközi közösségnek érdeke. Az amerikai főtanácsadó fontos mérföldkőnek nevezte Obama közelgő látogatását a kínai kormány vendégházában tartott tájékoztatóján.

Jang és Rice - a találkozóról - kiszivárgott értesülések szerint egy sor kétoldalú és nemzetközi kérdésről folytatott eszmecserét, így az amerikai szövetségesekkel fennálló tengeri területi vitákról, a kiberbiztonság kérdéseiről és a Peking által nehezményezett amerikai vízi- és légi felderítő tevékenységről. Napirenden volt a Koreai-félsziget helyzete és a Közel-Kelet aktuális kérdései is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×