eur:
390.28
usd:
365.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Porosenko szerint összejöhet a tűzszünet

A nyugati államok annak ellenére új szankciókat terveztek Oroszország ellen, hogy a walesi NATO-csúcs vendége, Porosenko ukrán elnök azt mondta: reméli, ma tűzszünetet tudnak kötni a lázadókkal. Kommentátorok szerint a hidegháború vége óta a mostani a legfontosabb csúcstalálkozója az Észak-Atlanti Szövetségnek.

A walesi NATO-csúcs zárónapján arra lehet számítani, hogy a nyugati országok újabb szankciókat jelentenek be Moszkva ellen, amelyet azzal vádolnak, hogy közvetlenül beavatkozott a szakadárok oldalán Kelet-Ukrajnában.

A tanácskozás vendége, Petro Porosenko ukrán elnök ugyanakkor csütörtökön arról beszélt, hogy reményei szerint a mai, tehát pénteki minszki találkozón sikerül tűzszünetet kötni a kijevi kormány és a lázadók közt.

A NATO-vezetők csütörtökön megállapodtak abban, hogy új alapokat hoznak létre, amelyekből az ukrán kormányerőket támogatják és a sebesült katonákat ápolják.

Amerikai és EU illetékesek azért terveztek új szankciókat Moszkva ellen, mert szerintük világossá vált, hogy az orosz vezetés titokban katonai egységeket küldött a szomszédos országba - aminek nyomán a lázadók látványosan visszaszorították a kormánycsapatokat.

"Oroszországnak a maximális árat kell fizetnie azért, mert beavatkozott" - mondta egy amerikai illetékes.

Az előkészített szankciók célpontjai ezúttal az orosz energia- és védelmi szektor, ám egy brit diplomata szerint a listára nem került fel az állami mamutvállalat, a Gazprom. Az orosz bankoknak pedig fel kell készülni, hogy nem juthatnak rövid lejáratú hitelekhez az európai pénzpiacokon.

Moszkva tagadja, hogy katonái Ukrajnában harcolnának és ezért Putyin elnök azt mondta: nem tudnak tűzszünetet kötni, mivel nem résztvevői a konfliktusnak. Ugyanakkor csütörtökön csak szórványos harcok voltak Kelet-Ukrajnában és a lázadók egyik vezére arra utalt: ha az ukránok leállítják a harcokat, akkor ők is tűzszünetet léptetnek életbe.

NATO-vezetők, köztük Rasmussen főtitkár szkeptikusan tekintettek a lehetőségre. "A korábbi fegyvernyugvás sem volt tartós, de mi is a diplomáciai megoldást részesítjük előnyben" - fogalmazott.

Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közben arra panaszkodott, hogy a nyugatiak szóhasználata megnehezíti a megállapodást. "Pont akkor fokozzák az oroszellenes retorikát, amikor a legintenzívebb tárgyalások folynak a politikai megoldásról" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×