eur:
388.61
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Brit sztárépítész építi Mexikó új szuperrepterét

Norman Foster brit sztárépítész és Carlos Sim mexikói telekommágnásnak, a világ leggazdagabb emberének veje, Fernando Romero mexikói tervező építi fel Mexikóváros új, 2,2 billió forintba kerülő új repülőterét, a modern Mexikó leendő szimbólumát, amely a világ egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése.

A jelenlegi, túlterhelt repülőtér tőszomszédságában létesülő óriási légikikötő "egy nagy munka lesz, a modern Mexikó szimbóluma" - jelentette ki Enrique Pena Nieto mexikói elnök szerdán a repülőtér megtervezésére kiírt pályázat eredményét kihirdetve. A beruházás költségeit 120 milliárd pezóra (2190 milliárd forint) becsülik.

A 4600 hektáron, egy hajdani tófenéken kialakítandó gigantikus repülőtér építése jövőre kezdődik és 50 év múlva fejeződik be. Ha elkészül, évi 120 millió fős utasforgalmat lesz képes lebonyolítani, négyszer annyit, mint a jelenlegi, amelyet majdan bezárnak és rekreációs, illetve oktatási központtá alakítanak át.

Az óriási X-et formázó, tágas és légies, membrántetős terminál mexikói szimbolikával teli, modern és avantgárd épülete az ország kapuja lesz, és hivatkozási pont az egész világ számára - mondta Gerardo Ruiz Esparza távközlési és közlekedési miniszter.

Az elnök szerint a gigarepülőtér hat kifutópályájából három már 2020-ra elkészül, és akkorra már 52 millió utast tud átereszteni.

Mexikói illetékesek reményei szerint az új fővárosi nemzetközi légikikötő Latin-Amerika vezető légi fordítókorongjává válik.

A korábbi tervektől eltérően az új projekt megvalósításához nem szükségesek kisajátítások, így az építkezést nem hátráltathatják jogviták.

A világ legjelentősebb építészeti díjaival, köztük a Pritzkerrel elismert brit sztárépítész, Norman Foster szerint az új terminál tágas termeit művészeti kiállításokra is fel lehet majd használni.

Foster mexikói partnerének nevéhez többek közt a Carlos Slim lányáról - saját feleségéről - elnevezett, extravagáns mexikóvárosi Soumaya Múzeum építése fűződik. Fernando Romero azt ígéri, hogy a terminál leképezi majd az őslakos motívumokon alapuló mexikói címert, amelyen egy kaktuszon álló sas éppen felfal egy kígyót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×