eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Biden: újabb szankciók jöhetnek Oroszországgal szemben

Joe Biden amerikai alelnök arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió újabb szankciókat készül hozni Oroszországgal szemben az ukrajnai konfliktus miatt, diplomáciai források szerint pedig az is felmerült, hogy Washington egyoldalúan lépjen fel Moszkvával szemben, ha Brüsszel nem képes vagy hajlandó újabb büntetőintézkedések meghozatalára.

Biden ezt a Fehér Ház tájékoztatása szerint helyi idő szerint kedden este, Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során szögezte le.

A két politikus Washington szerint arról egyeztetett, hogy Moszkva továbbra is támogatja a kelet-ukrajnai szeparatistákat, és a konfliktus intenzitása nőtt a közelmúltban. Porosenko azt állította Bidennek, hogy Kijev próbált tárgyalni a szakadárokkal, de ezt a fegyveresek elutasították.

Biden egyúttal megerősítette, hogy Washington európai szövetségeseivel azon dolgozik, hogy "új költségeket terheljen Oroszországra" annak az ukrajnai válsággal kapcsolatban tanúsított magatartása miatt.

Amerikai diplomáciai források ugyanakkor azt is közölték, hogy Washingtonban már előkészítettek egy sor egyoldalú szankciót, amelyet az Egyesült Államok akkor fog bevetni, ha az Európai Unió nem lesz képes vagy hajlandó újabb büntetőintézkedések meghozatalára.

Az EU szerdán Brüsszelben tart csúcstalálkozót, ahol döntés születhet újabb szankciókról. Ugyanakkor az unión belül az utóbbi időben egyre komolyabb nézeteltéréseket okoz Oroszország gazdasági eszközökkel való büntetése, mivel az számos európai országot jelentős károkkal fenyeget.

Várakozások szerint az újabb szankciók között lehet az Európai Befektetési Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank oroszországi programjainak befagyasztása, de kiterjedt szektoriális korlátozásokra nem lehet számítani egyelőre.

Az AP és az AFP hírügynökségek forrásai szerint ugyanakkor az Egyesült Államok erőteljesebb lépéseket akar életbe léptetni Moszkvával szemben, és a maga részéről kész ezeket akkor is megtenni, ha Európa nem. Eddig egyébként az EU és az Egyesült Államok gyakorlatilag "tandemben" haladtak a kérdésben, azaz egyszerre vezettek be merőben hasonló szankciókat Moszkvával szemben.

Címlapról ajánljuk
Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 17:19
×
×
×
×