eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

EP-vita Junckerrel - pengeváltások az euroszkeptikusokkal

A politikai fősodorhoz tartozó pártok európai parlamenti (EP-) képviselői részéről sűrűn felcsattanó taps, az euroszkeptikusok részéről számos közbekiabálás és támadó hangvétel, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökjelöltje részéről pedig néhány szellemes visszavágás, illetve nagy visszhangot kiváltó kijelentés jellemezte a szavazást megelőző strasbourgi parlamenti plenáris vitát.

Beszédében Juncker egyaránt méltatta az Európa újraegyesítésében kiemelkedő szerepet játszó, kereszténydemokrata Helmut Kohl egykori német kancellár államférfiúi érdemeit, valamint a néhai Francois Mitterrand szocialista párti francia köztársasági elnök kijelentését, miszerint a nacionalizmus csak háborúhoz vezet.

"Mitterrandnak igaza volt" - mondta Juncker, és ez a kijelentése az egyetértés és a nemtetszés egyaránt hangos megnyilvánulásait váltotta ki az ülésteremben.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front vezetője azzal vádolta Junckert, hogy "kárhozatba viszi" a népeket. Szerinte a májusi EP-választáson - amelyet Franciaországban az általa vezetett mozgalom nyert meg - a franciák "nemet mondtak Brüsszelre, nemet a demokrácia elkobzására, nemet a regresszív politika ostobaságára és a szervezett tömeges bevándorlásra". A Nemzeti Front vezetője "halálos tervnek" nevezte az uniót. Azt mondta, hogy Junckernek nincs semmilyen legitimitása - hiszen senki nem választotta őt meg az EP-választásokon -, és hogy végül az egész Európai Bizottságot "az európai technokrata struktúrával együtt a történelem szemétkosarába kell majd kidobni".

Juncker válaszában köszönetet mondott Le Pennek azért, amiért nem szavaz rá.

Nigel Farage, a brit UKIP - szélsőségesen unióellenes párt - vezetője szerint a szovjet időket idézi, hogy az EP csak egy jelöltről szavazhat. A brit Európa-ellenes politikus ugyanakkor elismerte, hogy Junckernek jobb humorérzéke van, mint azoknak, akikkel eddig Brüsszelben találkozott. Farage kritizálta a szavazás titkos voltát is, vagyis azt, hogy a képviselők névvel nem vállalják a felelősséget állásfoglalásukért.

Juncker erre azt mondta, ő sem volt a híve ebben az esetben a titkos szavazásnak, de "engedményt tettek Farage-nak", nehogy kiderüljön, hogyan szavazott valójában. Ezen megjegyzés mögött az a közkeletű brüsszeli vélekedés húzódik meg, miszerint Farage-nak az a legfontosabb, hogy minden lehetséges módon árthasson a Juncker megválasztása ellen korábban következetesen tiltakozó David Cameron brit kormányfőnek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×