eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az izraeli hadsereg felújította a légicsapásokat

Hatórás egyoldalú izraeli tűzszünet és több tucat palesztin rakétatámadás után az izraeli hadsereg délután felújította légicsapásait a gázai övezeti célpontok ellen.

Az Izrael által elfogadott egyiptomi tűzszüneti javaslat szerint Jeruzsálem beszüntette a hadműveletet az övezetet uraló Hamász ellen, de a radikális palesztin szervezet mindeddig nem fogadta el Kairó javaslatát, és mintegy ötven rakétát lőtt izraeli területre az egyoldalú tűzszünet idején.

A legészakibb izraeli célpontra eljutó gázai rakéta a Tel-Avivtól hatvanöt kilométerre északra lévő Zikron Jákovot célozta meg; a Hamász közölte, hogy fegyveresei lőtték ki az R-160-as lövedéket.

Délután Jeruzsálemben Simon Peresz távozó államelnök Tony Blairrel, a közel-keleti kvártett küldöttével tárgyalt, s közölték, hogy mindketten támogatják az egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést.

"A palesztin nép nem az ellenségünk, a gázaiak nem ellenségeink. Ugyanazok a céljaink. A terror leállítása, biztonság és nyugalom mindenütt a civileknek" - mondta az izraeli államfő. "Vissza kell térnünk a béketárgyalásokhoz, hogy elérjük az egyetlen hosszú távú életképes megoldást, hogy a két népnek két állama legyen" - tette hozzá Peresz.

Kedden Federica Mogherini olasz külügyminiszter is Izraelbe érkezett, hogy diplomáciai segítséget nyújtson a válság megoldásához. Avigdor Liberman külügyminiszterrel ellátogat Asdódba, hogy megtekintse azt a helyet, ahol kedd délelőtt az egyoldalú tűzszünet idején anyagi károkat okozva lakott területre csapódott két gázai lövedék.

Később az olasz diplomata Rámalláhban megbeszéléseket folytat Mahmúd Abbász palesztin elnökkel és Rijád al-Malki palesztin külügyminiszterrel. Szerdán Jeruzsálemben Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel és Simon Peresz államelnökkel találkozik.

A tűzszünet megkötése érdekében Abbász szerdán Kairóba utazik, ahol részt vesz az arab külügyminiszterek tanácskozásán - jelentette a kettes tévécsatorna.

A Palesztin Hatóság, Izrael, az Arab Liga és mások támogatják az egyiptomi tűzszüneti kezdeményezést, de a Hamász elutasította, majd bejelentette, hogy még tanácskoznak a javaslatról.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és mozgósított 40 ezer tartalékost. Az "Erős Szikla" fedőnevű offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát.

A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×