eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Német diplomaták autójára lőttek Szaúd-Arábiában

Ismeretlenek tüzet nyitottak két német diplomata autójára Szaúd-Arábia keleti, főleg síiták lakta részén. A támadásban senkinek nem esett baja - tájékoztatott kedden a helyi média.

A Spa szaúdi hírügynökség beszámolója szerint a külföldiek elleni - amúgy ritkaságnak számító - incidens al-Katif tartomány al-Avamíja nevű településén történt. A német nagykövetség dolgozói éppen úton voltak, amikor fegyveresek rájuk lőttek. Gépkocsijuk kigyulladt, de ők egy arra járó szaúdi férfi segítségének köszönhetően sértetlenek maradtak.

A német külügyminisztérium megerősítette, hogy senki nem sebesült meg. A szaktárca a Szaúd-Arábiába látogatókat a jemeni határvidék felkeresésétől tanácsolja csak el, a keleti országrészbe utazástól nem.

A szaúdi biztonsági erők - a rijádi német nagykövetséggel együttműködve - vizsgálják a történteket és megpróbálják azonosítani az elkövetőket. Egyelőre nincs arra utaló jel, hogy terrorista támadás történt volna.

Az ország fontos kőolajlelőhelyének számító al-Katif tartományban két éve rendszeresen utcára vonulnak a síiták, hátrányos megkülönböztetésük ellen tiltakozva. A sivatagi királyságban kisebbséget alkotó vallási közösség tagjai egyebek mellett nem léphetnek be a hadseregbe, és nem vállalhatnak munkát a külügyi tárcánál és a belügyminisztériumban sem. A szaúdi hatóságok úgy vélik, hogy Irán áll a síita tüntetések mögött.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×