eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megmérgezték a volt brazíliai elnököt?

Exhumálták Joao Goulart néhai brazíliai elnök maradványait szerdán, mivel hozzátartozói arra gyanakszanak, hogy a politikust az országot 21 évig irányító katonai junta parancsára megmérgezték.

Goulart 1961-től 1964-ig állt az ország élén, és egy katonai puccs következtében kényszerült távozni hivatalából. A volt államfő 1976-ban halt meg argentínai száműzetésben, orvosi szakvélemények szerint szívinfarktus végzett vele. Goulartot szülővárosában, az argentin határ közelében található Sao Borjában temették el.

A kihantolásra fokozott rendőri jelenlét mellett került sor. A meleg időjárás miatt a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága által küldött megfigyelő, illetve a család és a helyi ügyészség által választott 2-2 szakértő már reggel hatkor nekilátott a holttest eltávolításának a családi mauzóleumból.

A rokonokon kívül az exhumáláson részt vett José Eduardo Cardozo igazságügyi miniszter, Maria do Rosario emberjogi miniszter, valamint Tarso Genro, Rio Grande do Sul tartomány kormányzója is.

Az egykori elnök elleni merényletkísérletről számos dokumentum tesz említést. Megfigyelték, és otthonát titkos ügynökök is átkutatták. Nekik akár arra is lehetőségük volt, hogy megmérgezzék a politikust, vagy kicseréljék a szívgyógyszerét, ahogy azt Mario Barreiro Neire, egy Brazíliában fogva tartott egykori uruguayi hírszerző állítja.

A volt elnök maradványait csütörtökön szállítják át Brazíliavárosba, ahol Dilma Rousseff államfő jelenlétében elnökhöz méltó temetési szertartásban részesül, amelyet 37 évvel ezelőtt nem kapott meg.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×