eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Szemét borítja Madrid utcáit

A köztisztasági vállalatok dolgozóinak egyhetes sztrájkja miatt szemét borítja Madrid utcáit, és egyelőre nem látszik a kiút a konfliktusból.

A köztisztasági (és a kertészeti) vállalatok dolgozóinak határozatlan idejű sztrájkja november 5-én kezdődött a szakszervezetek felhívására, amelyek bírálják azt a kollektív létszámcsökkentést, amelynek keretében elbocsátanának a polgármesteri hivatallal szerződéses viszonyban álló cégek 7000 dolgozójából 1135-öt. Augusztusban már elbocsátottak 350 dolgozót. A terv bércsökkentést is előirányoz, amelynek mértéke a szakszervezetek szerint a 40 százalékot is elérheti.

Hétfőn az alkalmazottak 97 százaléka sztrájkolt - közölte Juan Carlos del Rio, az UGT szakszervezet képviselője, aki szerint a konfliktus - tárgyalások híján - várhatóan elhúzódik.

A szakszervezeti vezető szerint a tervezett bércsökkentéssel a fizetések a mintegy 650 eurós (193 ezer forintos) kötelező minimálbér szintjére esnének vissza.

A polgármesteri hivatal városi rendőrökből álló erősítést vezényelt ki - naponta több mint hatvan járőrt - a minimális szolgáltatást elvégzők mellé. A válság kezdete óta több mint 260 szemétgyűjtő konténert gyújtottak fel a polgármesteri hivatal adatai szerint.

A válság és az államháztartási hiány ugrásszerű növekedése miatt a madridi városháza - akárcsak a régiók vezetése és a kormány - alaposan megnyirbálta a kiadásokat. Francisco Jargón, a madridi köztisztasági vállalatok szövetségének (Aselip) elnöke szerint a polgármesteri hivatal 40 százalékkal csökkentette 2007-hez képest a cégeknek kifizetett összegeket, ezért elkerülhetetlen a létszámcsökkentés.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×