eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Cseh kormányalakítás - Sobotka, a CSSD elnöke élvezi az összes régió támogatását

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) összes regionális szervezetének támogatásával számolhat a párt központi végrehajtó bizottságának vasárnapi ülésén Bohuslav Sobotka pártelnök, akit az októberi választás vártnál gyengébb eredménye miatt belső ellenzéke távozásra szólított fel.

Utolsóként a 14 regionális szervezet közül csütörtökön este a pardubicei régió pártszervezete is Sobotka mellé állt, s felszólította a Michal Hasek első alelnök vezette belső ellenzék vezetőit, hogy vasárnapig mondjanak le a pártvezetésben betöltött tisztségeikről.

A CSSD-ben az előre hozott képviselőházi választás után, amely a szociáldemokraták vártnál kisebb győzelmét hozta, éles belső vita robbant ki. A Milos Zeman államfőhöz hű, Michal Hasek által vezetett szárny ugyanis két hete az elnökségi ülésen kizárta az új kormányról tárgyaló szociáldemokrata küldöttségéből a pártelnököt, aki a rivális szárny, az önálló szociáldemokrata politika híve. Ugyancsak felszólították Sobotkát, hogy mondjon le pártelnöki tisztségéről.

Helyi megfigyelők szerint az ügy mögött az államfő áll. Hasek és társai először tagadták, hogy még az elnökségi ülés előtt találkoztak volna Zemannal. Bizonyítékok súlya alatt azonban beismerésre kényszerültek.

Hasek és társainak eljárását a szociáldemokrata pártban, más pártokban, de a közvélemény körében, valamint a sajtóban is szinte egybehangzóan elítélték.

Sobotka később közölte: azt szeretné, ha a "puccsisták" távoznának a párt vezetéséből. A "puccsisták" nyilvánosan bocsánatot kértek, hibának minősítették eljárásukat, s közölték, hogy elfogadják a végrehajtó bizottság döntését.

Zdenek Skromach szociáldemokrata alelnök, aki Hasekkel együtt részt vett az államfővel megtartott találkozón, csütörtökön este bejelentette, hogy lemond alelnöki tisztségéről.

A központi végrehajtó bizottság vasárnap dönt a tárgyalóküldöttség összetételéről, s várhatóan a "puccsisták" sorsáról is.

A két számba jöhető koalíciós partner - az IGEN (ANO) mozgalom és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) ugyanakkor már megállapodott: vagy mindkét párt a koalíció tagja lesz, vagy mindketten csak kívülről fognak támogatni egy szociáldemokrata kisebbségi kormányt. "Ha nem sikerül megegyeznünk, akkor természetesen ellenzékben maradunk" - áll a két párt közleményében.

Az IGEN és a kereszténydemokraták ugyanakkor azt is követelik a szociáldemokrata párttól, hogy parlamenti képviselői egy közös nyilatkozatban erősítsék meg: együtt maradnak, és nem szakadnak két táborra.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×