eur:
389.44
usd:
361.94
bux:
68608.98
2024. május 7. kedd Gizella

Obama az NSA külföldi tevékenységének ellenőrzését kezdeményezi

Barack Obama amerikai elnök bejelentette hétfőn, hogy kezdeményezi a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) külföldi tevékenységének ellenőrzését.

Obama az ABC amerikai televíziós egyik műsorában beszélt erről. Mint mondta: a nemzetbiztonsági szolgálatoknak elsősorban azt kell szavatolniuk, hogy semmi se fenyegeti az amerikaiakat.

"Mi határozzuk meg számukra az irányvonalat. Az elmúlt években azonban azt láttuk, hogy teljesítményük nőtt és lehetőségeik szélesedtek, ezért kezdeményezek most egy ellenőrzést, biztosítandó azt, hogy amennyiben valamit meg tudnak tenni, nem jelenti szükségszerűen azt, hogy meg is kell tenniük" - jelentette ki Obama.

Az amerikai elnök elismerte: miközben nagyon szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy a titkosszolgálatok mit tehetnek az országon belül, Edward Snowden, az NSA volt informatikusának kiszivárogatásai nyomán egy sor kérdés merült fel. "Ami a hírszerzők külföldi munkáját illeti, kevesebb a korlátozás" - mondta Obama.

Az amerikai elnök nem volt hajlandó nyilatkozni azokról a német sajtóértesülésekről, amelyek szerint ő tudott róla, hogy az NSA lehallgatta Angela Merkel német kancellár telefonját. Obama arra hivatkozott, hogy ez titkosított információ.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap amerikai illetékesekre hivatkozva azt írta hétfőn, hogy az NSA nyáron hagyta abba Angela Merkel német kancellár és több más vezető külföldi politikus telefonjának a lehallgatását, miután a tudomást szerzett róla a Fehér Ház is. A lap azt írta, hogy az NSA mintegy 35 külföldi vezető politikus telefonbeszélgetéseit figyelte.

Dianne Feinsten, az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának demokrata párt elnöke hétfőn közölte: a Fehér Ház biztosította őt, hogy nem folytatódik a szövetségeseket érintő adatgyűjtés. Leszögezte, hogy határozottan ellenzi a szövetséges országok - köztük Franciaország, Spanyolország, Mexikó és Németország - vezetőinek megfigyelését.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, ma iktatják be Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×