eur:
387.73
usd:
357.77
bux:
68109.76
2024. május 17. péntek Paszkál

Főkonzulátust nyit Magyarország Mumbaiban

Magyar főkonzulátus nyílik az indiai Mumbaiban (korábbi nevén Bombay).

A főkonzulátusnak nagyon gyorsan a legmagasabb sebességi fokozatba kell kapcsolnia, hogy minél jobban és minél előbb érvényesíthesse Magyarország nemzetgazdasági érdekeit India második legnagyobb városában, az ország pénzügyi, kereskedelmi központjában - mondta Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, a hivatalos indiai látogatáson tartózkodó magyar delegáció tagja a táblaavatással egybekötött nyitóünnepségen pénteken Mumbaiban.

Hozzátette, a főkonzulátus egy-két hónapon belül megkezdheti működését, amely egy-két éven belül érezhető gazdasági eredményeket hozhat Magyarországnak. A kormány a két ország közti kereskedelmi forgalom dinamizálódását és újabb magyarországi befektetések ösztönzését várja az új képviselettől - közölte.

India egy hatalmas népességű ország rendkívül gyorsan bővülő gazdasággal és nagy piaci lehetőségekkel a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak - hangsúlyozta Szijjártó Péter, kijelentve, hogy a dél-ázsiai ország kulcsszerepet tölt be a kormány keleti nyitás stratégiájának sikere szempontjából. Emlékeztetett: e stratégia lényege, hogy a világ gyorsan növekvő gazdaságaival és piacaival Magyarország a lehető legszorosabb stratégiai együttműködést építse fel, és azt folyamatosan erősítse.

A mumbai magyar főkonzulátus megnyitása a keleti nyitás stratégiájának újabb sikerpontja - összegezte szavait az államtitkár.

Terényi János, Magyarország újdelhi nagykövete azt mondta, a magyar-indiai kapcsolatokat a globális tényezővé váló "új India" léptékének megfelelően kell átalakítani. Magyarországnak van keresni- és kínálni valója is Indiában, a gazdasági kapcsolatok területén pedig különösen - jelentette ki.

A beszédek után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Szijjártó Péter leplezte le az új főkonzulátus réztábláját.

A ceremóniát megelőzően a magyar delegáció látogatást tett az informatikai szolgáltatást és tanácsadást nyújtó Tata Consultancy Services mumbai központjában, ahol Varga Mihály és Szijjártó Péter vezetésével megbeszélést folytattak a cég irányítóival.

A magyar kormány idén januárban Budapesten kötött stratégiai megállapodást a Tata Consultancy Services magyarországi fióktelepével. A budapesti Tata-szolgáltatóközpont igazgatója akkor elmondta: a 45 éve Indiában alapított vállalat mára 55 országban - köztük Magyarországon - összesen 230 ezer embernek ad munkát, és több mint ezer cég veszi igénybe szolgáltatásait.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

Súlyos botrány robbant ki a befolyásos amerikai bíró körül: ennyit az elfogulatlanságról?

A New York Times beszámolója szerint az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagja, Samuel Alito kertjében fordítva lengett az amerikai zászló 2021 januárjában. Ebben az időszakban több, Donald Trump "valódi" győzelmét hirdető szimpatizáns is a fordított lobogóval szimbolizálta abba vetett hitét, hogy Joe Biden nem legitim módon lett amerikai elnökké választva. Korábban egy másik főbírót is bírálat ért vélt elfogultsága miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×