eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Semjén: Brüsszelben elszabotálják Románia schengeni csatlakozását

Elfogadhatatlannak és minősíthetetlennek tartja Semjén Zsolt Románia és Bulgária schengeni csatlakozásának a halogatását. A miniszterelnök-helyettessel a Krónika erdélyi magyar napilap közölt interjút keddi számában.

Semjén Zsolt úgy vélte, Romániának teljesen igaza van Schengen-ügyben. "Amit a brüsszeli bürokraták művelnek, az elfogadhatatlan és minősíthetetlen. Egyszer már meghatároztak egy kritériumrendszert, amit Románia és Bulgária teljesített, ezek után újabb és újabb lehetetlen kifogásokat találnak ki, hogy elszabotálják a két ország schengeni csatlakozását" - jelentette ki.

Szavai szerint egyes nyugat-európai országok a cigányok bevándorlására hivatkozva, belpolitikai okokból akadályozzák az integrációt. Megjegyezte, ez azért is elfogadhatatlan és értelmetlen, mert Románia és Bulgária teljesítette a felvételi kritériumokat, de azért is, mert a cigánysággal kapcsolatos probléma semmilyen összefüggésben nincs a schengeni határral.

Semjén Zsolt úgy vélte, az lenne a megoldás, ha Brüsszel több pénzt fordítana Románia, Bulgária, Szlovákia vagy Magyarország olyan programjaira, amelyek a romák felemelésére irányulnak.

A miniszterelnök-helyettes "a román belpolitika viharos hullámveréseinek", titulálta Traian Basescu államfőnek a lap újságírója által felidézett korábbi kijelentéseit, amelyek szerint tűrhetetlen, hogy a magyarországi politikusok "szabadon lófrálnak" Romániában, valamint hogy Bukarest élharcos kíván lenni Budapest rendreutasításában. Semjén Zsolt szerint ezek a mondatok nem elsősorban Magyarországnak és a magyarságnak szóltak, hanem bizonyos román választói csoportoknak, ezért ezeket a helyükön kell kezelni.

Úgy vélte, a létező problémák abból adódnak, hogy a magyar nemzetrészt Erdélyben nem illetik meg olyan jogok, mint amilyenek más országok nemzetrészeit megilletik Európában. "Az autonómia nem magyar találmány, nem valamilyen soha nem látott vagy hallott extrém magyar ötlet, hanem megvalósult gyakorlat a kontinensen. (...) Ha más népeknek lehet autonómiája, akkor nekünk is lehet" - fogalmazott a kormányfő-helyettes. Hozzátette, az autonómia emberi jogokat jelent a közösség szintjén, ezeket pedig nem lehet egy ország belügyeként kezelni. "Természetes, hogy a magyar kisebbség harcol ezekért a jogokért, és a legtermészetesebb, ahogy Magyarország ezt támogatja" - jelentette ki.

Semjén Zsolt nem kívánt reagálni Tőkés László felvetésére, hogy a magyar kormány vállaljon védhatalmi státust Erdély fölött. Méltatlannak és inkorrektnek vélte viszont azt a támadást, amelyet a román politika intézett Tőkés ellen e kijelentés kapcsán. "Akármit csinálnak, őt nem lehet kiírni sem a magyarság, sem Románia történelméből, a politikai élet szereplőinek el kellene ismerniük a rendszerváltásban betöltött szerepét" - fogalmazott.

Azt is hozzátette azonban, hogy a magyar állam semmilyen módon nem viszonyulhat ahhoz, hogy egy román kitüntetést adnak vagy elvesznek. "Ennek a lehetetlen dolognak az erkölcsi felelőssége azokat terheli, akik belpolitikai haszonszerzés céljából igyekeznek felhasználni ezt az ügyet" - vélekedett.

Semjén Zsolt arra biztatta a külhoni magyarokat, hogy ha még nem kérvényezték a magyar állampolgárságot, tegyék ezt meg, akik pedig már magyar állampolgárok, kérjék felvételüket a választói névjegyzékbe. "Egy külhoni magyar kétféleképpen éli meg, hogy a magyar nemzethez tartozik közjogilag is: magyar útlevéllel a zsebében és a szavazati jog gyakorlása által. Ez azért fontos, mert 2014-től a magyar Országgyűlés már az egyetemes magyarság országgyűlése lesz" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×