eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kárpátalja: az emlékezés a talpra állást bizonyítja

Az aradi vértanúkra való emlékezés azt bizonyítja: a magyarság képes a legsúlyosabb vereségek után is talpra állni, a sorscsapások után feltámadni - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap a kárpátaljai Nagyszőlősön tartott nemzeti gyásznapi megemlékezésen.

Rétvári Bence a báró Perényi Zsigmond, Ugocsa vármegye 1849-ben kivégzett főispánjának emlékművénél tartott rendezvényen hangsúlyozta: hiába végezték ki a független magyar hadsereg első vezérkarát, ma is van magyar hadsereg, van vezérkara, s ez a hadsereg a független Magyarországot védi, amely a világ legerősebb katonai szövetségének a tagja.

Kifejtette: a történelem és az idő igazságot szolgáltatott, mert a magyar nép igaz ügyért harcolt, s ezért az 1849-es vereség jelentette csapásból is fel tudott támadni. Ma mindenki ismeri az Aradon kivégzett hősök nevét, miközben a kivégzők oldalán állók rég eltűntek a történelem süllyesztőjében - fogalmazott.

A magyarság élni akarását jelzi az is, hogy a trianoni évfordulóról, június 4-éről három éve immár mint a nemzeti összetartozás napjáról emlékezünk meg - mondta az államtitkár, megjegyezve, hogy a magyar kormánynak támogatnia kell a kárpátaljai magyarságot és intézményeit. Ennek eredményei látszanak Kárpátalján, hiszen szépen fejlődik a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, s működnek a színvonalas egyházi középiskolák - mutatott rá.
Hozzáfűzte: bízik abban, hogy nemsokára az ukrán állam is hozzá fog járulni ezeknek az intézményeknek a fenntartási költségeihez.

"Ha Ukrajna ezt megteszi - legyen szó a Tiszamelléki járás létrehozásáról vagy a kárpátaljai magyarság többi jogos követelésének a teljesítéséről -, akkor Magyarország is aktívabban tudja majd támogatni Ukrajna európai integrációs törekvéseit" - mondta egyebek mellett a politikus, aki kétnapos hivatalos látogatáson tartózkodott Kárpátalján.

Rétvári Bence az MTI-nek elmondta: Munkácson és Beregszászon találkozott mindegyik történelmi magyar egyház vezetőjével, akik arról tájékoztatták, hogy Ukrajnában még nem zárult le az egyházi kárpótlási folyamat, a felekezetek nem vagy csak részben kapták vissza elkobzott vagyonukat, sőt előfordult, hogy a vagyonelemeket másoknak adták. Hozzátette: jól látható, hogy diszkrimináció éri az egyházi fenntartású oktatási intézményeket, hiszen az ukrán állam nem egyenlő mércével mér ezen intézmények tekintetében, így a magyarokat hátrány éri az oktatásban. Az ukrán állam mind adminisztratív, mind anyagi akadályokat gördít a magyar anyanyelvű oktatás elé - fogalmazott.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel Nagyszőlősön folytatott megbeszéléséről az államtitkár kifejtette: úgy véli, a magyar szervezet által felvetett problémákra az ukrán állami szerveknek is reagálniuk kell. A KMKSZ által megfogalmazott igényeknek jogi alapjuk van, s ha Ukrajna integrálódni akar az európai államok közösségbe, akkor meg kell hallgatnia és teljesítenie kell a kárpátaljai magyarság jogos követeléseit, azokat be kell építenie jog- és közigazgatási rendszerébe - mondta Rétvári Bence.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×