eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sao Paulóban újra tüntettek

Kedd este újra ezrek tüntettek a brazíliai Sao Paulóban a jövő évi labdarúgó vb túlzottan magas költségei és más társadalmi igazságtalanságok ellen.

Eközben Dilma Roussef elnök - az országon végigsöprő történelmi tiltakozások másnapján - Lula da Silva korábbi államfővel tanácskozott a 11 milliós brazil metropoliszban.

Kedd reggel Roussef, megpróbálva lecsitítani a kedélyeket, azt hangoztatta, hogy kormánya "meghallotta" az ország fél tucat nagyvárosát hétfőn elözönlő mintegy 250 ezer tüntető legitim törekvéseit. "Brazília erősebben ébredt mára" - mondta televíziós üzenetében az elnök, úgy fogalmazva, hogy keddi tüntetések léptéke a brazil demokrácia erejét, a lakosság civil törekvéseit mutatta.

Közben hivatala bejelentette, az elnök villámlátogatást tesz Sao Paulóban, hogy elődjével és politikai mentorával, Luiz Inácio Lula da Silvával, illetve Fernando Haddad polgármesterrel megvitassa a tüntetéseket elindító tömegközlekedési tarifaemelés mérséklésének lehetőségét. Porto Alegre, Recife és más nagyvárosok máris csökkentették a múlt héten felemelt viteldíjakat.

Este azonban ismét legkevesebb tízezren vonultak a Sao Paulo-i polgármesteri hivatal elé, ahol a megmozdulás megint zavargásokba torkollott.

Többen ostrom alá vették a hivatalt, és megpróbáltak behatolni az épületbe, s a rendőrség könnygáz bevetésével válaszolt. A zavargás résztvevői felgyújtották a TV Record televízió közvetítő kocsiját, feldúltak egy közeli bankfiókot, kifosztottak néhány üzletet és összegraffitizték a nemrég felújított opera homlokzatát.

A Datafolha brazil közvélemény-kutató 50 ezerre becsülte a Sao Paulo-i tüntetés résztvevőinek számát.

Kisebb tüntetések voltak Rio de Janeiro egyik negyedében, Belo Horizontéban és további mintegy harminc brazil kisvárosban.

Dilma Roussef elnök Sao Paolo-i megbeszéléseiről a sajtó szerint estig semmi sem szivárgott ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×