eur:
389.32
usd:
364.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Washington békülne a tálibokkal

Az Egyesült Államok a héten közvetlen béketárgyalásokat kezd a tálibokkal, hogy befejeződjenek a lázadók támadásai - jelentették be kedden Washingtonban. Az első találkozóra a katari Dohában kerül sor, ahol az afgán kormány ellen harcoló tálibok kedden hivatalos képviseleti irodát nyitottak.

Amerikai kormánykörökben mérföldkőnek nevezték az iroda megnyitását a véres afganisztáni konfliktus lezáráshoz vezető úton. Washington - amely a "békét és megbékélést" tekinti az egyeztetések céljának - elállt attól a tárgyalásokhoz általa szabott korábbi előfeltételtől, hogy a tálib vezetés hivatalosan határolódjon el az al-Kaidától.

Az észak-írországi G-8 csúcson tartózkodó Barack Obama amerikai elnök kijelentette, hogy a tálibokkal való békefolyamatot az afgán kormánynak kell vezényelnie. Obama úgy ítéli meg, hogy a békefolyamat nem lesz sem könnyű, sem gyors.

Hasonlóan foglalt állást a G-8 csúcs helyszínén, Enniskillenben David Cameron brit kormányfő is, aki helyes döntésnek nevezte, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat kezd a tálibokkal. Cameron is úgy vélekedett, hogy nehéz tárgyalásokkal kell számolni.

A tálibok képviselője a katari fővárosban, Dohában sajtóértekezleten jelentette be az iroda megnyitását, és utalt arra, hogy a tálibok az afganisztáni háború politikai megoldását akarják, ami elvezet egy új kormány felállításához és a külföldi megszállás megszűnéséhez.

"Támogatjuk a háború politikai és békés megoldását, ami véget vet Afganisztán megszállásának, és garantálja az iszlám rendszert, valamint a biztonságot az országban" - hangzott a tálib állásfoglalás, amelyet az al-Dzsazíra katari hírtelevízió élőben közvetített. A tálibok jó kapcsolatokat akarnak Afganisztán szomszédaival is - jelentette ki a sajtóértekezletet tartó szóvivő.

A tálibok szerint az új iroda azt a célt is szolgálja, hogy "más afgánokkal" való találkozók, továbbá az ENSZ-szel, valamint a médiával létesítendő kapcsolatfelvétel helyszíne legyen. Az épület homlokzatára kitűzték a fehér tálib zászlót, egy nagy tábla pedig azt hirdeti, hogy az épület az "Afganisztáni Iszlám Emirátus" képviselete.

Hamid Karzai kormányának egyik tisztségviselője kedden Kabulban azt állította, hogy a tálibok készek a béketárgyalásokra az afgán állammal is. Az idézett képviselő utalt arra, hogy erről titkos tárgyalások eredményeként jött létre megállapodás, azt azonban nem közölte, hogy ezeket a tárgyalásokat hol és mikor tartották. Kijelentette ugyanakkor, hogy a béketárgyalásokra minden bizonnyal a tálibok, valamint a Karzai elnök által 2010-ben a velük való tárgyalások céljából létrehozott nagy béketanács között kerülhet sor.

A tálibok mindeddig elutasították a tárgyalásokat a Karzai-kormánnyal, amelyet az Egyesült Államok és más nyugati országok bábjának tekintettek.

Amerikai kormányzati tisztségviselők a tálibokkal Dohában tervezett tárgyalásokkal kapcsolatban emlékeztetett: az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a tálibok szakítsanak meg minden kapcsolatot az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel, vessenek véget az erőszaknak, és tartsák tiszteletben az afgán alkotmányt, beleértve a nők, valamint a kisebbségek védelmét.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők 2001 végén döntötték meg a tálibok afganisztáni uralmát. A tálib lázadók azóta harcolnak az afgán kormány és a külföldi csapatok ellen.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Virovácz Péter: kellenének segédmotorok a magyar gazdaságba

Nem mindegy, hogy miért növekedett 0,8%-kal a magyar gazdaság 2024 első félévében, így csak a részletek és a második féléves adatok ismeretében lehet majd látni, hogy tovább cikk-cakkozunk-e vagy tartósabb növekedési pályára álltunk. Az ugyanakkor már most látszik, hogy a külpiacokra termelő feldolgozó vállalatok egyhamar nem fognak ipari növekedést stimulálni – egyebek mellett ezekről a témákról beszélt a keddi GDP-adat kapcsán a Checklist csütörtöki adásában Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Az adás második részében Mohos Kristóf,  a Portfolio részvényelemzője volt a vendégünk, akit az üzemanyagárak körüli kavarásról kérdeztünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×