eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pozsonyban már a szúnyogoktól tartanak

A legtöbb helyen apadnak a folyók és megkezdték a helyreállítást a közép európai árvizek után, az Elba kelet-németországi szakaszán viszont továbbra is kritikus a helyzet.

A németországi Magdeburgnál, Szász-Anhalt tartományi fővárosánál történelmi csúcsra emelkedett az Elba vízállása ma reggelre. Szászországban pedig csak rendkívül lassan, óránként alig néhány centiméterrel csökken a vízállás, így már a harmadik napja nyomja a gátakat a nyár elején megszokottnál háromszor-négyszer magasabb vízoszlop. A szászországi-brandenburgi határon fekvő, 4500 lakosú Mühlberget kiürítették, ez az első németországi település, amelynek teljes lakosságát evakuálni kellett az árvíz miatt.

A Duna tovább apadt Bajorországban, de még mindig árvízvédelmi készültség van a folyó mentén, és a következő napokban ismét esősre fordulhat az időjárás. A térségben megkezdődött a károk felmérése, Passauban 800 épületet rongált meg az árvíz.

Csehországban mindenütt apadnak a folyók, ma reggel már csak három kisebb folyószakaszon volt harmadfokú árvízkészültség az ország déli részén. A hivatalos jelentések szerint 10 áldozata volt az árvíznek, de három embert továbbra is keresnek a hatóságok. Pillanatnyilag a legsúlyosabb problémát a közlekedés jelenti, mert az elárasztott területeken megrongálódtak az utak, illetve a hordalék miatt számos út a víz visszavonulása után is járhatatlan.

Ausztriában az apadó dunai vízállás mellett már csaknem mindenhol az árvíz utáni helyreállításra összpontosítanak. Mindez versenyfutást jelent az idővel, mert ha az érintett házakat elöntő 20-40 centiméteres iszapréteg megszárad, akkor nagyon keményre megköt, és még nagyobb károkat okoz a lakóhelyiségekben. Bécsben és a nagyobb osztrák városokban egyébként nem okozott jelentős károkat az áradás.

A szlovákiai Csallóközben Bősnél éjszaka tetőzött a Duna, vízszintje ezen a szakaszon lassú, de folyamatos csökkenésnek indult, hasonlóképpen Pozsonynál is. A szlovák fővárosban még mindig érvényben van a rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség. Révkomáromban és Párkánynál azonban tovább árad a Duna, és tovább folynak az árvízvédelmi munkák. Pozsony főpolgármestere a helyreállításról nemrég úgy nyilatkozott: nem számítanak nagy károkra, ugyanakkor közvetve további kiadásokkal kell majd számolni, amelyek jelentős része az árvíz levonulása után várható szúnyoginvázió elleni intézkedésekből adódhat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×