eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

"Negyven órája nem aludtunk" - drámai a helyzet Csehországban

Bár több helyen már levonulóban van a víz, Közép-Európa szerte egyre nő a kitelepítettek száma.

Csehországban több mint 19 ezer embernek kellett elhagynia otthonát az árvíz miatt. Míg Prágában fokozatosan rendeződnek az állapotok, Észak-Csehország nehéz órákat él át. Kritikus a helyzet Ústí nad Labemben ahol víz alatt van a Strekov nevű külváros így több ezer háztartásban nincs villany, mert az áramszolgáltatók biztonsági okokból kikapcsolták az áramelosztókat. A Brnótól délre található Vojkovice tűzoltóparancsnoka a BBC-nek a következőképp nyilatkozott: "Negyven órája nem aludtunk, csak egy 3 órás pihenőnk volt tegnap. Ma újra áradni kezdett azoknak pedig, akik nem akarták elhagyni házaikat, már nincs ivóvizük"

Zalezlice polgármestere szintén a kitelepítések fontosságát hangsúlyozta. "Biztonságos helyre kell telepítenünk az embereket, mert komoly veszélyt jelent az emelkedő víztömeg."

Szlovákiában tovább áradt a Duna és a Morva Pozsonynál. A Duna vízszintje egy nap alatt több mint egy métert emelkedett.

Ausztriában a kritikus helyeken csökkent a Duna vízállása de a veszély még nem múlt el teljesen. Wachauban tegnap éjszaka Bécsnél pedig reggel tetőzött a Duna. Az osztrák fővárosban egyébként nem számítanak komoly károkra, mert az árvízvédelmi létesítmények, mint a Dunát tehermentesítő Új-Duna-csatorna és Duna-sziget, az elmúlt napokban is jól betöltötték szerepüket.

Németországban szintén csökkent a veszély a Duna mentén, az Elba vízállása azonban tovább emelkedett. Drezdában több száz embert kellett biztonságba helyezni, és több utcát lekapcsoltak a villanyhálózatról. Passauban és Regensburgban viszont elkezdődtek a helyreállítási munkálatok. Angela Merkel kancellár az elárasztott területeken tett látogatása során 100 millió eurós segítséget ígért a károsult településeknek.

"Beszéltem lakosokkal akik túlságosan el voltak foglalva a levonuló ár utáni tisztítással és tudom, hogy ez még hetekig eltarthat. A kár és a jövedelem-kiesés pedig hosszú távú probléma ezért további támogatást biztosítunk" - fejtette ki.

Németországban tízezrek dolgoznak az árvízi védekezésen, csak a tűzoltóság 43 ezer embert mozgósított.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×