eur:
389.45
usd:
363.42
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Japán aggódik Kína védelmi költekezése miatt

Védelmi kiadásainak részletesebb közzétételére és fegyverkezésével kapcsolatos nagyobb átláthatóságra szólította fel Kínát a japán védelmi miniszter, a külügyminiszter pedig Peking katonai programjának szigorú figyelemmel kísérését ígérte kedden, miután Kína védelmi költségvetésének újabb jelentős növelését jelentette be.

Onodera Icunori védelmi miniszter sajtótájékoztatóján közölte: Japán egyre átláthatóbbá teszi védelmi programját, s más országoktól is hasonló hozzáállást vár el.

Kisida Fumio külügyminiszter pedig azt mondta: Tokió továbbra is szigorúan figyelemmel kíséri Peking katonai lépéseit és védelmi programját.

A kínai Országos Népi Gyűlésen kedden ismertetett adatok szerint Peking 2013-ban 720,2 milliárd jüant szán a hadseregre, amely 10,7 százalékos növekedés az előző évi főösszeghez képest. Szakértők úgy vélik, hogy a kínai védelmi kiadások valójában nagyobbak a ténylegesen közöltnél.

Japán korábban többször is aggodalmának adott hangot Kína fegyverkezésével kapcsolatban. A védelmi minisztérium legutóbbi fehér könyvében nyugtalanítónak nevezte, hogy keveset tudni arról: a kínai hadsereg pontosan mire költ.

A két ország viszonya tavaly mérgesedett el egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos vita miatt. A japán ellenőrzése alatt álló területen Kína tavaly ősz óta folyamatos járőrözést végez.

Ugyancsak kedden a japán parti őrség feltartóztatott egy kínai halászhajót, és őrizetbe vette annak kapitányát illegális halászat gyanújával az Okinava prefektúrában található Mijako sziget partjainak közelében, mintegy 200 kilométerre a vitatott területtől. Februárban már történt egy hasonló incidens a Kelet-kínai-tengeren, az azonban nem okozott diplomáciai bonyodalmat Tokió és Peking között.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×