eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"Az amerikai külpolitika sorsa nem a diplomaták kezében van"

Olcsóbb ma diplomatákat küldeni, mint holnap csapatokat - mondta az amerikai külügyminiszter első nyilvános beszédében. John Kerry kijelentette, Washington ezután is vállalja a rá háruló felelősséget a világban. Amerika - meglátása szerint - ugyanis nélkülözhetetlen tényező.

Amerika politikai és gazdasági szerepevállalása továbbra is meghatározó marad a világban, és ezt támogatja majd a washingtoni külügyminisztérium is - derült ki John Kerry frissen hivatalba lépett külügyminiszter első beszédéből.

"A mai globalizált életben már nincs szó szerint vett külpolitika, nincs egymástól élesen elhatárolható külföldi és belföldi érdek" - mondta Kerry, hozzátéve, hogy a nemzetközi amerikai szerepvállalás nem öncélú, komoly hatása van az anyagországra például a munkahelyteremtésben, vagy éppen a biztonságban.

A külföldi segítségnyújtás nem osztogatás, nem jótékonykodás, hanem befektetés az erős Amerikába és a szabad világba - folytatta a charlottesville-i Virgina Egyetemen az Egyesült Államok diplomáciájának vezetője. Ezért a befelé fordulás helyett Amerikának a világban továbbra is le kell fektetnie a szabadság és a jólét alapjait - tette hozzá John Kerry, aki beszédében többször visszatért az amerikai költségvetési megszorításokra, amivel 2,6 milliárd dollárt vontak el a külügytől és a USAID-től, az ország segélyszervezetétől. Az amerikai külpolitika sorsa most nem a diplomaták, hanem a kongresszus tagjainak kezében van - mondta.

"Csak akkor lehetünk erősek a világban, ha odahaza is azok vagyunk" - tette hozzá John Kerry, aki vasárnap egy kilenc nyugat-európai és közel-keleti országot érintő körútra indul, ellátogat például Nagy-Britanniába, Németországba, Törökországba és Szaúd-Arábiába, de - meglepetésre - Izraelben nem áll meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×