eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Párizsi meghívás a Pussy Riotnak

A Bernard-Henri Lévy francia író szerkesztésében megjelenő Regle du jeu című folyóirat honlapján meghívta a Pussy Riot orosz punkegyüttes szabadlábon lévő két tagját, hogy utazzanak Párizsba, és megígérte, "mindent megtesznek, hogy fogadják őket az emberi jogok hazájában".

"Ha menedéket keresnek, ha a stratégiájukon vagy a bebörtönzött társaik védelmén akarnak gondolkodni, mindent megteszünk, hogy örömmel fogadják önöket Párizsban" - hangsúlyozta a folyóirat a Pussy Riothoz intézett virtuális "palackpostában".

Az orosz punkegyüttes vasárnap közölte, hogy két tagja, akiket még mindig keres a rendőrség, elmenekült Oroszországból a bűnvádi eljárás elől.

"Kérni fogjuk a francia vezetőket, hogy fogadják önöket az emberi jogok hazájában" - áll az üzenetben.

A folyóirat azt is felajánlja, hogy segít megtalálni a módját, hogy elérjék három társuk szabadon bocsátását.

"Segítünk például beadványt benyújtani az Emberi Jogok Európai Bíróságához. Gyűjtést szervezünk, hogy a tartózkodásuk idejére biztosítani tudják a biztonságukat és a névtelenségüket".

A punkegyüttes tagjai február 21-én a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban színes maszkot és feltűnő öltözéket viselve, gitárokon játszva "imádkoztak" a Szűzanyához, hogy űzze el az orosz elnökséget immár harmadszor betöltő Vlagyimir Putyint. Az együttes három tagját augusztus 17-én "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" vádjával egyenként kétéves szabadságvesztésre ítélték. Az egész világból kaptak támogató üzeneteket, felszólalt mellettük mások mellett Paul McCartney, Madonna és Sting is.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×