INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A Gázai övezet 2020-ra nem lesz élhető a lakosság növekedése miatt

InfoRádió / MTI
A Gázai övezet nem lesz élhető 2020-ra, ha folytatódik a lakosság ilyen mértékű növekedése a blokád alatt tartott területen - figyelmeztetett hétfőn a palesztin menekülteket segélyező ENSZ ügynökség (UNRWA).

Robert Turner műveleti igazgató Gázában tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy az övezetbeli lakosok száma 2020-ra meghaladja a 2 milliót. Az itt élőknek nehezebb lesz elegendő vizet, áramot biztosítani, illetve gyerekeiket taníttatni.

A területen jelenleg 1,6 millió ember él, s az egy négyzetkilométerre eső lakosok száma 2020-ra eléri az 5800-at. Az áram-, vízhálózat fejlesztése nem tart lépést a lakosság növekedésével, nem javulnak a higiéniai körülmények, s nem fejlődnek más szolgáltatások sem. Az elkövetkezendő időben több mint 440 iskolára, 800 kórházi ágyra és több mint ezer orvosra lenne szükség pótlólagosan az ENSZ-ügynökség legfrissebb jelentése szerint.

A népszaporulat lassú gazdasági növekedés mellett történik majd, aminek következtében még nehezebbé válnak az életkörülmények - mondta a világszervezeti ügynökség tisztviselője. Robert Turner úgy vélekedett, hogy a területet sújtó izraeli blokád miatt a humanitárius helyzet már így is évek óta egyre romlik.

A Hamász radikális szervezet, valamint Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke közötti rivalizálásra célozva az ügynökség sürgette a palesztinok közötti megbékélést.

A címlapról ajánljuk