INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Teherán kitart Szíria mellett

InfoRádió / MTI
A szíriai elnök kedden fogadta az iráni nemzetbiztonsági tanács titkárát, aki megerősítette, hogy Teherán kitart Damaszkusz mellett "az Egyesült Államokkal és Izraellel" szemben.

"Irán soha sem engedi meg, hogy széttörjék az ellenállás tengelyét, amelynek Szíria lényeges része" - jelentette ki Bassár el-Aszad elnökkel találkozva Szaíd Dzsalíli, az iráni legfelső nemzetbiztonsági tanács titkára, Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetőjének megbízottja.

A szíriai televízió képeket mutatott a találkozóról, és ezeken a szíriai elnök először volt látható július 22. óta. Hosszú távolléte a nyilvánosság elől találgatásokra adott okot az egészségi állapotát illetően, és előző nap az a híresztelés is elterjedt, hogy már nem él.

A találkozó két fő témája a szíriai helyzet és a Szíriában elrabolt 48 iráni zarándok sorsa volt - közölte az iráni nagykövetség. A zarándokokat szíriai felkelők rabolták el, ezért Teherán az őket támogató Szaúd-Arábiát, Katart és Törökországot teszi felelőssé a sorsukért.

Aszad a találkozó alkalmával kijelentette, hogy kormánya "elébe megy a nép követeléseinek, és kész demokratikus keretek között rendezni a válságot", de eltökélte, hogy megtisztítja az országot a "terroristáktól". Az al-Alam iráni televízió szerint Dzsalíli is azt hangsúlyozta, hogy "a szíriai válság megoldásának belülről kell jönnie", és nem "a külső erők intervenciójából".

A címlapról ajánljuk