eur:
389.5
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Merkel és Hollande meg akarja menteni az eurót

Franciaország és Németország teljes erőbevetéssel el akarja hárítani az eurózónára leselkedő veszélyeket - hangsúlyozza a két állam vezetője pénteki telefonbeszélgetése után kiadott közös közlemény.

"Németország és Franciaország mélyen elkötelezett az eurózóna integritásának megőrzése mellett, és eltökélt szándéka, hogy mindent megtesz az euróövezet megvédésére" - áll a Berlinben közzétett közleményben.

A két politikus hangsúlyozza, hogy az euróövezet tagországainak és az európai intézményeknek meg kell felelniük a hatáskörükből adódó felelősségnek, és elengedhetetlenül szükséges, hogy a tagországok gyorsan végrehajtsák a június végi uniós csúcs határozatait.

A közlemény jóformán szó szerint visszhangozza Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének szavait, aki csütörtökön hangsúlyozta, hogy az EKB "mandátumán belül bármit megtesz az eurózóna védelmében".

Hasonlóan fogalmazott a francia kormány szerdai ülése után a kormányszóvivő. "Francois Hollande elnök áttekintette a spanyol helyzetet, és arra a következtetésre jutott, hogy a csúcs határozatait eltökélten és gyorsan végre kell hajtani" - mondta. Hozzátette: az alapvető cél az, hogy az államok éppen olyan gyorsan tudjanak reagálni, mint a piacok.

Az uniós csúcson egyebek közt elhatározták egy közös európai bankfelügyeleti hatóság felállítását, és programot fogadtak el a spanyol bankrendszer szanálására.

A Merkel és Hollande megbeszéléséről kiadott közlemény hatására az euró háromhetes csúcsra, 1,2321 dollárra erősödött a dollárral szemben, a vezető európai tőzsdéken emelkedtek az árfolyamok, a spanyol és olasz állampapírok hozama pedig csökkent a másodlagos piacon.

Erősödött a forint, az euró 1,23 százalékkal 280,30 forintra gyengült.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×