eur:
386.95
usd:
358.69
bux:
68917.55
2024. május 14. kedd Bonifác

Amerika előkészületeket tett egy Irán elleni fellépésre

Az Egyesült Államok nem csak kész erőt alkalmazni Irán ellen, de előkészületeket is tett a katonai műveletekhez - idézte csütörtökön a The New York Times az Izraelbe akkreditált amerikai nagykövetet.

A lap Daniel B. Shapiro idézésével arra mutatott rá, hogy az Egyesült Államoknak a zsidó államban megszólaló képviselői sokkal nyíltabban beszélnek a Teherán elleni fellépés lehetőségéről, mint kollégáik odahaza. A diplomata a katonai előkészületekkel kapcsolatban még májusban nyilatkozott Izraelben.

A lap emlékeztetett, hogy Barack Obama amerikai elnök és vezető munkatársai ritkán nyilatkoznak Iránról a nyilvánosság előtt, amióta áprilisban újrakezdődtek a tárgyalások az iráni nukleáris programról. Azt remélik, hogy a diplomáciai erőfeszítések legalább a novemberi elnökválasztásig nem engedik felerősödni a Teheránnal kapcsolatos feszültséget. Alacsonyabb rangú egykori és jelenlegi amerikai kormányzati tisztségviselők azonban Izraelben nyíltan beszéltek a szankciók szigorításának, sőt a katonai fellépés lehetőségéről arra az esetre, ha a tárgyalások kudarcba fulladnának.

"Amikor az elnök kijelentette, hogy az összes opció az asztalra került, engedjék meg, hogy biztosítsam önöket, ezek a lehetőségek valódiak és járhatóak" - jelentette ki egy múlt heti tel-avivi biztonsági konferencián Michele A. Flournoy, aki a közelmúltig az amerikai védelmi minisztérium helyettes államtitkára volt, jelenleg pedig az Obama-kampány tanácsadója.

A lehetséges katonai csapásnak az amerikai védelmi minisztériumban folytatott előkészítésével kapcsolatban kijelentette: "Olyan emberként, aki a Pentagonban sok időt töltött ezzel a kérdéssel, biztosítani tudom önöket arról, hogy ott ebben az ügyben minőségi munka folyik."

David S. Cohen, az amerikai pénzügyminisztériumnak a szankciók ügyében illetékes államtitkára a Haarec izraeli lapnak kijelentette, hogy ha az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalások a következő, június 18-ára meghirdetett moszkvai fordulója kudarccal végződne, akkor "nem kérdéses, tovább fokozzuk a nyomást". Cohen - konkrétumok említése nélkül - rámutatott, hogy az Egyesült Államok és Izrael új, a jövő hónapban életbe lépő olajszankciókra épülő intézkedések bevezetésére készül.

Az államtitkár szerint az amerikai nyilatkozatok és az izraeli vezetőkkel folytatott gyakori találkozók egyben azt is célozzák, hogy meggyőzzék Izraelt a diplomáciai tárgyalások folytatásának szükségességéről és visszatartsák az egyoldalú katonai csapástól.

Érdekünk, hogy biztosítsuk Izraelt: nem hagyjuk magunkat kijátszani. A cél a nyomás fokozása és nem annak csökkentése, a cél továbbra is a megelőzés és nem a feltartóztatás - jelentett ki Dennis B. Ross, Obama volt vezető Irán-ügyi tanácsadója, aki jelenleg a washingtoni Közel-keleti Politikai Intézet szakértője.

Címlapról ajánljuk
Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Kilőtt a Rheinmetall, Európa legnagyobb fegyvergyártója lehet

Ambiciózus tervekkel rendelkezik a Rheinmetall, Európa egyik legnagyobb, Magyarországnak is szállító hadiipari cége. Ezt tükrözte az a nagy visszhangot kiváltó nyilatkozat, amelyet a düsseldorfi cég első számú vezetője a Süddeutsche Zetung című lapnak adott. Armin Papperberger nem titkolta, hogy a cég "nagy darabot" akar lehasítani i a német kormány 100 milliárd eurós, védelmi célokra biztosított különleges alapjából.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó

A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó

Az iváncsai akkumulátorgyárat üzemeltető SK On több száz dolgozót, főként kölcsönzött munkaerőt és vendégmunkásokat bocsátott el váratlanul. A dél-koreai anyavállalat legutóbbi negyedéves jelentése szerint számos nehézséggel küzdenek, köztük az akkumulátorok iránti visszaeső kereslettel, valamint korábban a selejtráta visszafogása is nehézséget okozott a magyar üzemeikben. Eredetileg az idei év elején nyitották volna meg új magyar üzemüket, de ezt végül a második félévre halasztották. A koreai anyavállalatot időközben bóvliba vágta az S&P Global Rating, pont az akkumulátoripar gyengélkedése miatt, ami rossz előjel a magyar gazdaság számára is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×