eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Dróntámadás az al-Kaida második embere ellen

Az al-Kaida terrorhálózat második számú embere volt a célpontja annak a rakétatámadásnak, amelyet egy pilóta nélküli amerikai repülőgép hajtott végre hétfő hajnalban Pakisztán törzsek uralta északnyugati részén, Mir Ali város környékén, de nem tudni, hogy Abu Jahia al-Líbi az áldozatok között van-e - közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők.

Az amerikaiak úgy tudják, legfeljebb négy halálos áldozata volt a támadásnak, pakisztáni tisztségviselők viszont azt állítják, hogy legalább 12, és a korábbi két napban is nyolc feltételezett iszlamista lázadót ölt meg amerikai drónról indított rakéta.

Az Egyesült Államok a májusi chicagói NATO-konferencia óta gyakrabban hajt végre dróntámadásokat iszlamista lázadók ellen Pakisztánban - két hét alatt már hat ilyen volt -, miközben Iszlámábád továbbra is követeli tőle, hogy állítsa le az ilyen akciókat.

Az al-Kaida-parancsnok, aki, mint neve is utal rá, Líbiából származik, már a sokadik megölt magas rangú embere lenne a terrorhálózatnak.

A Fehér Ház listát vezet azokról a terroristákról, akiket ki akar iktatni. E lista tagjaira a fegyveres erők és a CIA tesz javaslatokat, és az elnök hagyja őket jóvá. A külügyminisztérium egymillió dollárt ajánlott föl annak, aki al-Líbi nyomára vezeti az Egyesült Államokat.

Al-Líbit már egyszer elfogták Afganisztánban, de 2005-ben megszökött a bagrami légitámaszpont börtönéből, és azóta több olyan propagandafilmet készített, amelyen amerikai célpontok elleni támadásra buzdította a dzsihádistákat. Akkor lett a második számú vezető, amikor Ajman az-Zavahri átvette az al-Kaida vezetését Oszama bin Laden halála után. Õ irányította a terroristák és a lázadók mindennapi tevékenységét Pakisztánban, és ő tartotta a kapcsolatot a szervezet regionális sejtjeivel a világban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×