INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Rendőrökkel csaptak össze az ellenzéki politikus testőrei

InfoRádió / MTI
Korrupció gyanújával őrizetbe vették Nambarín Enhbajar volt mongol államfőt, az ellenzéki Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) jelenlegi elnökét.

A sajtóhíradások szerint a független korrupcióellenes ügynökség emberei csütörtök éjszaka megállították Enhbajar gépkocsiját, és megpróbálták őrizetbe venni a politikust, de testőrei szembeszálltak velük, a pártelnököt egy közeli házba vitték, és ott elbarikádozták magukat.

A reggeli órákban mintegy 300 rendőr és civil ruhás ügynök rohamozta meg az épületet. Legyűrték a politikus védelmezőit, Enhbajart pedig őrizetbe vették. Az ellenzéki vezető hívei összecsaptak a rendőrökkel, s azt állították, hogy az ügynökök azzal fenyegetőztek, tüzet nyitnak rájuk, ha nem hátrálnak. Sérelmezték, hogy a rendőrök az akcióval figyelmen kívül hagyták Enhbajar mentelmi jogát.

E. Amarbat, a korrupcióellenes ügynökség vezetője közölte a sajtóval, hogy Enhbajar ellen korrupció gyanújával folyik vizsgálat, de ő egyszer sem jelent meg a kihallgatáson, ezért a bíróság engedélyezte az őrizetbe vételét. Amarbat nem mondta el, hogy konkrétan mivel gyanúsítják a politikust.

Enhbajar 2005-től 2009-ig volt Mongólia államfője, s ő az egyetlen az országban, aki korábban miniszterelnöki és házelnöki tisztséget is betöltött.

A címlapról ajánljuk