eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ankarát még nem tájékoztatták, hogy Isztambulban lesznek az iráni tárgyalások

Ankara nem tud hivatalosan arról, hogy házigazdája lesz az április 14-ére tervezett iráni nukleáris tárgyalásoknak - közölte Recep Tayyip Erdogan török kormányfő vasárnap az északnyugat-kínai Urumcsiban (Urumqi) török újságírók előtt.

A hivatalos kínai látogatásra Kínába érkezett Erdogan úgy nyilatkozott, hogy ő még nem kapott semmiféle hivatalos megerősítést sem Teherántól, sem a nyugati kormányoktól arra vonatkozóan, hogy Isztambulban tartják az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt tagja és Németország (P5+1), valamint az Irán közötti nukleáris tárgyalásokat.

Az iráni állami média legutóbb arról számolt be, hogy Isztambul lesz a tárgyalások helyszíne, továbbá Catherine Ashtonnak, az EU külpolitikai és biztonsági főképviselőjének, egyben a P5+1 csoport képviselőjének szóvivője szintén vasárnap közölte, hogy a tárgyalások következő fordulóját Isztambulban rendezik.

Az iráni félhivatalos Fars hírügynökség korábban még arról is írt, hogy ha sikerül haladást elérni a törökországi egyeztetéseken, akkor a következő fordulót az iraki fővárosban tartják.

A zavart az idézte elő, hogy míg az iráni külügyminiszter Ali Akber Szalehi az elmúlt hónapokban rendre azt erősítette, hogy a tárgyalásoknak Törökország ad majd otthont, egy héttel a tervezett időpont előtt bejelentette, hogy kormánya alternatív helyszíneken gondolkodik, s név szerint meg is említette Damaszkuszt, Bagdadot, illetve Kínát.

Megfigyelők Teherán elbizonytalanodását az Irán és Törökország közötti, a szíriai kérdésben megmutatkozó, véleménykülönbséggel magyarázzák. Az iráni vezetés és Irak síita miniszterelnöke, Nouri al-Maliki ugyanis a damaszkuszi kormányt támogatja. Ankara viszont bírálója a szíriai vezetésnek.

Erdogan napokkal ezelőtt kijelentette azt is, hogy Teherán a nukleáris tárgyalások kapcsán vállalt kompromisszumai nem valóságosak, s úgy vélte, a megbeszélések helyszínével kapcsolatos új iráni ötletekről beszélni csak "időpocsékolás", hiszen az iszlám köztársaság tudja, hogy a vele tárgyalók számára mind Bagdad, mind Damaszkusz elfogadhatatlan.

Peking a helyszínnel kapcsolatos elbizonytalanító hírekre úgy reagált, hogy "a helyszín nem a legfontosabb kérdés", a lényeg, hogy a párbeszéd megkezdődjön, s mielőbb eredmény szülessen. A külügyi szóvivő mindazonáltal sürgette, hogy a felek mielőbb állapodjanak meg abban, hogy hol kívánnak találkozni.

Iránban közben erősödnek a török ellenes hangok. Politikusok egyre azt hangoztatják, hogy a térségi kérdések megítélésében egyre nő a távolság a két ország között, s úgy vélik Ankara a nyugati hatalmak - különösen is az Egyesült Államok - befolyása szerint cselekszik.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×