INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kormányzó lesz Szergej Sojgu

InfoRádió / MTI
A Moszkva körül elterülő régió kormányzója lesz a veterán Szergej Sojgu, aki több mint 18 éve az orosz kormány rendkívüli helyzetek felszámolásáért felelős minisztere.

A régió közgyűlése csütörtökön fogadta el a Kreml jelöltjét a kormányzói posztra.

Az 56 éves politikus az Afganisztánból való 1989-es szovjet kivonulást levezénylő tábornokot, Borisz Gromovot váltja a poszton.

Gromov 2000-ben, Vlagyimir Putyin megválasztott orosz elnök első államfői megbízatásának a kezdetén került a Moszkva környéki - de az orosz fővárost magába nem foglaló - régió élére. Az extábornok szemére vetik, hogy hivatali ideje alatt burjánzott a korrupció a 6,8 millió lakosú régióban.

Ezen a területen állítják elő az orosz GDP öt százalékát, és itt találhatók a moszkvai elit luxusvillái. Ez a környék a leggyorsabban fejlődő ingatlanpiac egész Oroszországban. "Ez egy nagy és érdekes régió. Nem fogok unatkozni" - mondta Szergej Sojgu.

Dmitrij Medvegyev leköszönő orosz elnök több új kormányzót is kinevezett öt évre a leggazdagabb és legnépesebb régiók élére, még mielőtt a parlament elfogadja a kormányzók közvetlen választását visszaállító törvényt.

A közvetlen választást Putyin szüntette meg 2004-ben. Megfigyelők emlékeztetnek rá, Putyin attól kezdve, hogy 2000-ben a hatalom élére került, folyamatosan igyekezett a régiók fölötti közvetlen ellenőrzést saját hatáskörébe vonni, hozzá hű embereket állítva a területi kormányzói posztokra. A médiában gyakran szereplő és Oroszországban rendkívüli népszerűségnek örvendő Sojgu egyértelműen a hatalom embere, annak utasításait engedelmesen végrehajtja, s gyakran mutatkozik Putyin oldalán.

A most még kormányfő, de május 7-től ismét a legmagasabb közjogi méltóság tisztét elfoglaló Putyin 2010 őszén elérte, hogy menesszék a kormányzói jogkörrel felruházott moszkvai főpolgármestert, a 18 éven át a főváros élén állt Jurij Luzskovot, és helyére saját emberét, Szergej Szobjanyint ültessék.

Putyin a tavaly decemberi, vitatott körülmények között megtartott parlamenti választások után ellenzéki nyomásra beleegyezett, hogy újra közvetlenül válasszák meg a kormányzókat.

A címlapról ajánljuk