eur:
389.49
usd:
363.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ellenzék győzött Mianmarban

Mianmarban az előzetes adatok szerint Aung Szan Szú Kji Nobel-békedíjas ellenzéki politikus pártja nyerte az időközi parlamenti választásokat.

A Nemzeti Liga a Demokráciáért, amely 22 év óta először indulhatott a választásokon a délkelet-ázsiai országban, a 45-ből 42 helyet szerzett meg. A hivatalos eredményt a választási bizottság állapítja meg néhány napon belül. A párt győzelme szimbolikus jelentőségű, mert a kétkamarás törvényhozásban és a regionális parlamentekben az összesen 1160 képviselői hely nagy részét a katonaság és a hozzá közelálló párt emberei foglalják el.

Az ellenzék vezére a "nép győzelmeként" értékelte hétfőn, hogy pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) a vasárnapi időközi parlamenti választáson legalább 43 képviselői helyet megszerzett abból a 44-ből, amelyre jelöltet állított. Aung Szan Szú Kji óva intette híveit attól, hogy örömükben bármilyen rendbontást csináljanak.

Az országban az 1988-as katonai hatalomátvétel után először 2010 őszén tartottak parlamenti választásokat. A tavaly márciusban megalakult - hivatalosan polgári, de döntően továbbra is a hadsereg tisztjeiből álló - kormány számos fontos reformot léptetett életbe, valamelyest kiterjesztette a politikai szabadságjogokat.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×