eur:
390.77
usd:
364.87
bux:
68256.42
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Lövöldözés egy zsidó iskola előtt Toulouse-ban

Lövöldözés volt hétfőn reggel egy zsidó iskola előtt a dél-franciaországi Toulouse-ban - közölte a rendőrség.

Az AFP szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy legkevesebb négyen meghaltak, köztük két gyermek.

A tettes mopeden menekült el a helyszínről - állították szemtanúk. Ez a körülmény összefüggést sejtet azzal az esettel, amelyben egy motoros múlt csütörtökön agyonlőtt három katonát a Toulouse-tól 50 kilométerre lévő Montaubanban.

Egy szülői munkaközösség képviselője azt mondta az AFP-nek nyilatkozva, hogy a zsidó iskola előtt egy férfi tüzet nyitott iskolabuszra várakozók egy csoportjára.

Az Inforádió franciaországi tudósítója azt jelentette, hogy a tettes két fegyverrel 8 óra 10 perckor követte el a merényletet az Ozar Hatora nevű szidó iskolánál. Egyikkel az intézmény előtt nyitott tüzet az iskolai buszra várakozókra, a másikat akkor használta, amikor behatolt az épületbe. Az első összegzések szerint a merénylő egy rabbit, egy kislányt és két kisfiút ölt meg, további két személyt pedig súlyosan megsebesített.

A rendőrök szerint a helyszínről fekete robogón elmenekült gyilkos ugyanolyan kaliberű fegyvereket használt, mint amilyenekkel március 11-én Toulouse-ban egy, majd március 15-én Montaubanban további három katonát lemészárolt egy máig ismeretlen tettes.

A francia belügyminiszter bejelentette, hogy azonnal a hétfő reggeli mészárlás helyszínére utazik, ezzel párhuzamosan pedig felszólította az ország prefektusait, hogy erősítsék meg a zsidó iskolák biztonságát. Claude Guéant mellett Nicolas Sarkozyt is Toulousba várják, akárcsak Gilles Bernheimt, Franciaország főrabbiját. Ez utóbbi azt mondta a sajtónak, hogy egész testében és lelkében rendült a szörnyű eset miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×