eur:
391.12
usd:
366.22
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Börtönre számíthat a Putyin ellen lázító punkcsapat

Hét év börtön polgárpukkasztásért, a hívők idegesítéséért - erre számíthat egy orosz punkzenekar két tagja. A Pussy Riot nevű formáció egy moszkvai katedrálisban rendezett botrányos előadást, és lehet, hogy súlyos árat fizetnek a performanszért.

Miközben a liberális ellenzékiek azon törik a fejüket, hogyan tudnák kiszélesíteni Vlagyimir Putyin elleni mozgalmukat, egy lányokból álló punkzenekar rájött arra, hogyan tud nagy publicitást szerezni az ügynek.

Február 21-én az öttagú, Pussy Riot nevű női zenekar lerohanta a moszkvai Megmentő Krisztus ortodox katedrálist. A színes ruhákban, fetisiszta maszkokban táncoló lányok templomi éneket idéző, eléggé unortodox dalukban azt kántálták: "Szűzanya, zavard el Putyint!", amit punk-imádságnak neveztek. A pravda.ru azt emelte ki, hogy káromkodtak az oltár mellett, majd a lap egy latin mondást idézve kemény büntetést követelt a zenekarnak.

A törvény szigorára számíthatnak, de mozgalom indult a felmentésükért: Novoszibirszkben posztereket függesztettek ki értük, Moszkvában a rendőrség előtt jelentek meg tiltakozók, egy diák pedig közös imádságot szervezett - a Megmentő Krisztus székesegyházba. Egy kozák hagyományőrző csoport viszont azt mondta: őrséget állít több moszkvai templom elé, hogy megóvja azokat a Pussy Riot támadásaitól.

A hatóságok most az orosz büntetőtörvényköny "rosszhiszemű cselekmény" passzusa alapján akarják elítélni a csapat két tagját, Marija Aljohinát és Nagyezsda Tolokonnyikovát - amiért a maximális büntetés hét év börtön. Kettejüket Vlagyimir Putyin választási győzelmének előestéjén tartóztatták le, és vizsgálati fogságban várják április végén, azaz öt hét múlva induló perüket, egyikük egy négy éves lány, a másik egy ötéves fiú anyja.

Csütörtökön egy harmadik nőt is letartóztattak a Pussy Riot punkzenekar botrányos templomi performansza miatt. Jekatyerina Szamucevicset korábban tanúként hallgatták ki és fiatal nő nem volt hajlandó megmondani a valódi nevét. Most egy hónapos vizsgálati fogságra számíthat. A bíróságon azt hangoztatta, hogy politikai perről van szó, ügyvédje pedig azt, hogy az Európai Emberijogi Bíróság elé viszik az ügyet.

"Nem értek egyet azzal, ahogy a lányok lerohanták a székesegyházat, de a büntetésnek arányosnak kell lennie. Aggódom, hogy a bíróság túlságosan szigorú lesz majd" - mondta Ljudmilla Alekszejeva, a Moszkvai Helsinki Bizottság jogvédő szervezet vezetője.

Vszevolod Csaplin az orosz pravoszláv egyház szóvivője azt írta: nem ért egyet a börtönbüntetéssel, de hozzátette, az egyház nem fog kegyelmet kérni, "mert Isten néha más megmérettetést, például börtönt szab ki." Az egyház korábban bűnösöknek nevezte a punkzenészeket, Csaplin pedig azt sürgette: minősítsék bűncselekménnyé az istenkáromlást.

A Pussy Riot októberben alakult azzal a céllal, hogy az orosz politika elsőszámú személyisége ellen tiltakozzon és egyszer már gerillakoncertet rendezett a Vörös térnek azon a részén, ahol a cári időkben kivégzéseket tartottak, és ahol lázadásra és utcai tüntetésekre hívtak fel - akkor két tagot le is tartóztattak. A módszerek elérték céljukat, a templomi video vírus módjára terjedt el az interneten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×