eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sarkozy javított megítélésén

Nicolas Sarkozy francia államfő első ízben népszerűbb legfőbb riválisánál, a szocialista Francois Hollande-nál. Az Ifop közvélemény-kutató legfrissebb eredményei szerint a leköszönő köztársasági elnök a választások első fordulójában megelőzné kihívóját.

Ha most kerülne sor a választások első fordulójára, úgy Nicolas Sarkozy a szavazatok 28,5 százalékát szerezné meg, míg Francois Hollande-ra a franciák 27 százaléka adná a voksát. A kedden közzétett eredmény abszolút újdonságnak számít, a szocialista jelölt ugyanis hónapok óta veri népszerűségben a leköszönő elnököt, sőt a múlt héten még úgy tűnt, hogy a választási kampányba nem egészen egy hónapja bekapcsolódott Sarkozy népszerűségének az emelkedése megtorpant.

Az Ifop eredményeiből most az is kiderül, hogy a szavazási szándékok a második fordulót illetően is módosultak, igaz, azt továbbra is Hollande nyerné. A szocialista jelölt a mostani felmérés szerint 54,5, míg Sarkozy 45,5 százalékon áll, ami azt jelenti, hogy Sarkozynek a korábbi 12-ről kilenc százalékpontra sikerült lefaragnia a kettőjük közötti különbséget.

A jobboldal jelöltje ráadásul a vasárnapi választási nagygyűlése óta sorra jelenti be a franciáknak kifejezetten tetsző terveit. Egy felmérés például azt mutatja, hogy a választók több mint kétharmada egyetért Sarkozynek azon követelésével, miszerint az uniós közbeszerzési pályázatokat fenn kell tartani az Európában termelő vállalatok számára, 59 százalékuk pedig azt a fölvetését is támogatja, hogy a schengeni egyezményt újra kell tárgyalni.

Megítélését tovább javíthatja, hogy az államfő egy hétfői választási vitaműsorban bejelentette: a gazdagok adóelkerülés célból történő külföldre települését azzal fogja megakadályozni, hogy az adózást összeköti az állampolgársággal. Vagyis amerikai mintára a külföldön élő francia gazdagoknak is adóbevallást kell majd készíteniük, és ha a befogadó országban kevesebb adót fizettek vagyonuk után, mint amennyit szülőföldjükön kellett volna, úgy a különbözetet Franciaországban ki kell egyenlíteniük.

"Ha nem fizetnek, a francia adóhivatal eljárást indít ellenük, ha pedig ezt el akarják kerülni, úgy választhatnak egy másik állampolgárságot"- magyarázta az elképzelés lényegét kedden Nicolas Sarkozy szóvivője. Az államfő egyébként hétfőn világossá tette: véget akar vetni annak, hogy egyesek élvezni akarják a francia állampolgársággal járó előnyöket, miközben egy fillért sem hajlandóak befizetni az állami kasszába. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az intézkedés nem érintené a külföldön munkát vállaló francia állampolgárokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×