eur:
389.69
usd:
363.8
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Folytatódik a versenyfutás az elnökjelöltségért

Továbbra sem egyértelmű, hogy Mitt Romney vagy Rick Santorum lesz a republikánus elnökjelölt. Hol egyik aspiráns nyer kicsit többet, hol a másik visz el egy-két államot. Így volt ez a mostani, alabamai, mississippi és hawaii előválasztás során is.

"Újra megtettük!" - ezekkel a szavakkal ünnepelte Rick Santorum, hogy Alabama és Mississippi államban is megnyerte a republikánus jelöltállító küzdelmet. Ezzel a saját hátországában, délen verte meg a jelenleg a harmadik helyen álló aspiránst, Newt Gingrichet.

"Itt az ideje, hogy a konzervatívok összezárjanak" "még a konvenció előtt el fogjuk nyerni a jelölést" - jelentette ki a Mitt Romney-nál konzervatívabbnak tartott Santorum a következő előválasztás helyszínén, Louisianában.

"Ha konzervatív jelöltet állítunk, le fogjuk győzni Barack Obamát" - tette hozzá, és rámutatott: hiába költött hatalmas összegeket a kampányra Mitt Romney - médiaforrások szerint háromszor annyit, mint az összes többi aspiráns együttvéve - nem tudta kiharcolni, hogy a párt megkerülhetetlen jelöltjévé lépjen elő.

Ebbe a momentumba kapaszkodott bele Gingrich is, aki a nem végleges eredmények szerint mindkét államban a második helyen végzett. Úgy fogalmazott: "A mítosz, hogy Romney megkerülhetetlen, összeomlott". Szerinte a párt augusztusi országos konvenciójáig az előválasztási küzdelemnek nem lesz egyértelmű győztese.

Mitt Romney szoros küzdelemben lett harmadik mindkét államban, Hawaiin pedig megnyerte az előválasztást, ahogyan diadalmaskodott Amerikai Szamoán is. Igaz, itt mindössze 70 részvevővel tartották meg a voksolást.

Alabama és Mississippi után CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney 480, Santorum 234, Gingrich 139, Paul pedig 66 delegátus támogatására számíthat az országos konvención. A jelöltség elnyeréséhez összesen 1144 szavazatra lesz szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×