eur:
387.16
usd:
356.31
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Romney újabb győzelme

Mitt Romney biztosan megnyerte kedden az arizonai republikánus előválasztást, Michiganben pedig 40 százalékon áll a 36 százalékot szerzett Rick Santorummal szemben a leadott szavazatok 70 százalékának összesítése alapján.

A Michiganben elszenvedett vereség hatalmas csapást jelentene Romney kampánya számára, az állam ugyanis az itt született és felnőtt politikus "hátországának" számít, ráadásul az apja michigani kormányzó volt a hatvanas években. A kudarc nyomán Romneyt nem tekintenék többé a jelöltválasztási verseny éllovasának, ami a számára súlyos következményekkel járhat a március 6-i "szuperkedden" amikor egyszerre 10 államban voksolnak arról, hogy ki legyen Barack Obama elnök hivatalos kihívója, további egyben pedig megkezdik a véleménynyilvánítást.

Santorum michigani győzelme vagy szoros második helyezése esetén bebiztosítaná pozícióját Romney fő párton belüli konzervatív riválisaként, amit a február 7-én Missouriban, Coloradóban és Minnesotában elért "mesterhármasa" is előrevetített.

Romney a nap folyamán a republikánus jelöltállítási küzdelem "eltérítésével" vádolta meg Santorumot, amiért az automatizált telefonhívásokkal arra igyekezett mozgósítani a michigani demokratákat, hogy ők is vegyenek rész az - egyébként mindenki előtt nyitott - előválasztáson és szavazzanak rá. Hasonló felszólítást tett közzé több demokrata aktivista is, aki szerint Santorum megerősödése elősegítené Obama győzelmét a novemberi elnökválasztáson.

A CNN által kedd este ismertetett exit-pollok szerint a michigani szavazók 10 százaléka valóban demokrata szimpatizáns volt, akinek a fele - vagyis az összes voksoló 5 százaléka - Santorumra szavazott. A megkérdezett szavazók 59 százaléka republikánus, a 31 százaléka pedig független volt.

Az arizonai győzelme 29 szavazattal erősítette meg a Republikánus Párt augusztus végi országos konvencióján az őt támogató delegátusok csoportját. Ezen floridai tanácskozáson fog végképp eldőlni, hogy ki lehet a párt hivatalos elnökjelöltje. A cím elnyeréséhez összesen 1144 küldött szavazata szükséges. Az arizonai forduló után a CNN összesítése szerint Romney-nak 159, Santorumnak 40, Newt Gingrichnek 38, Ron Paulnak pedig 27 támogatója van. A michigani választás tétje 30 küldött, de itt Arizonával ellentétben nem visz mindent a győztes, a delegációt a leadott szavaztok arányában állítják majd össze.

Az amerikai autógyártás fellegvárában, Michiganben megtartott republikánus előválasztás napján Barack Obama az Egyesült Autóipari Munkások (UAW) elnevezésű szakszervezet washingtoni ismét emlékeztetett rá, hogy a pénzügyi válság idején történt állami beavatkozás nélkül ma nem lenne sem Chrysler, sem General Motors. Az elnök kijelentette: büszke az ágazat alkalmazottjaira. A jelenlévők a "Nem felejtünk!", "Újabb négy évet!" és a "Büszkék vagyunk rád!" szlogenek skandálásával nyugtázták az elnök szavait.

Az autóipari szakszervezet a "hintaállam" - vagyis hol a demokratákra, hol a republikánusokra szavazó - Ohióban és Michiganben kulcsszerepet játszhat a novemberi választások kimenetelében.

A michigani republikánus megmérettetés két fő riválisa Romney és Santorum egyaránt ellenezte az amerikai autóipar megmentésére fordított állami mentőcsomagot. Míg azonban Romney egy ellenőrzött csődfolyamatot és egy ezt követő talpra állást vizionált, addig Santorum a szabad piac nevében veszni hagyta volna az autóipari vállalatokat.

Michiganben a regisztrált szavazók többsége helyesli az autóipari óriások érdekében tett, 80 milliárd dolláros állami beavatkozást.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×