eur:
389.38
usd:
361.48
bux:
68391.22
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolja a szíriai vezetést az ENSZ

A szíriai erők fegyvertelen nőket és gyermekeket gyilkoltak, lakóterületeket bombáztak, és legfelsőbb politikai megrendelésre kínoztak sebesült felkelőket a kórházakban - állapította meg csütörtökön az ENSZ. A kormányerők csütörtökön is hevesen lőtték a közép-szíriai Homsz városának lázadó negyedeit, különösen Bába-Amrt, amelyet "rémisztő" robbanások ráztak meg, és minden kommunikációs kapcsolat megszakadt - közölték jogvédő és ellenzéki aktivisták.

Független ENSZ-szakértők bizalmas listát készítettek a felelősnek tartott parancsnokokról és tisztségviselőkről, s a szóban forgó emberiesség elleni bűntettek elkövetőinek perbefogását szorgalmazták.

A világszervezet szakértői szerint a felelősségre vonható személyek sora egészen Bassár el-Aszad szíriai elnökig terjed.

"Bába-Amr negyedet és Insaat egy részét reggel hét óra óta lövik, és aknagránátok hullottak Haldíjére - mondta az AFP hírügynökségnek Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) vezetője. - Ahogy egymást érik a (nemzetközi) elítélések, úgy fokozódnak a tüzérségi támadások is."

"Ma nem sikerül elérnünk tucatnyi aktivistát sem Skype-on, sem műholdas telefonon - panaszolta Hádi Abdalláh, a Szíriai Forradalom Általános Bizottsága nevű csoport helyi aktivistája. - Ma csak a bombázott területeken kívülről kapunk információkat, azokon belül minden kommunikáció el van vágva". Omar Sáker homszi jogvédő aktivista szerint az élelem, a víz és a gyógyszer is fogytán van a lázadó negyedben.

Előző nap, szerdán mintegy harminc halottjuk volt a város elleni tüzérségi támadásoknak, köztük egy amerikai tudósító és egy francia fotós, akik egy ellenzéki sajtóközponttá átalakított házat ért lövéseknek estek áldozatul. "Biztosak vagyunk benne, hogy a központ volt a célpont, mert 11 lövedék csapódott be az épületbe és környékére. A rezsim erői fogtak egy adásjelet" - mondta Abdalláh.

Bassár el-Aszad elnök damaszkuszi kormányzata csütörtökön minden felelősséget elhárított a két külföldi újságíró haláláért. "Visszautasítjuk azokat a nyilatkozatokat, amelyek Szíriát teszik felelőssé az újságírók haláláért, akik saját felelősségükre szivárogtak be (az ország) területére" - idézte az állami televízió a külügyminisztérium közleményét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×